Tort świąteczny "Gwiazda Betlejemska"

4.5 (148 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Święta świętami, ale czasami przypadają w tym czasie ważne uroczystości urodziny, rocznica ślubu lub imieniny , a wtedy nie może zabraknąć na stole wspaniałego tortu. Taki świąteczny makowy tort będzie pasował doskonale na każda okazję i jest piękna ozdobą świątecznego stołu.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt makowy
    8 jajek (średnica tortownicy (26-28cm)
    8łyżek mąki pszennej
    duża łyżka mąki ziemniaczanej
    1 duża łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 SZKLANKI CUKRU
    3 łyżki maku

    MASA ŚMIETANOWA:
    1 litr śmietany 30-36%
    500g serka mascarpone
    8 łyżek cukru pudru
    4 opakowania śmietanfixu

    1 opakowanie ciastek oreo
    1 słoik dżemu wiśniowego

    Gotowa masa cukrowa:
    500g białej masy cukrowej
    200g zielonej masy cukrowej
    200g czerwonej

    krem maślany
    masa maślana:
    100g masła 82%
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Tort świąteczny "gwiazda betlejemska" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia plus mak i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C przez około 40 minut. Po wystudzeniu z biszkopt przecinamy na 3 części.
  • masa oreo 2. Kremówkę ubij razem z serkiem mascarpone, dodaj cukier puder i śmietanfix. Połowę masy przekładamy biszkopt dodając jeszcze połamane ciasteczka Oreo. Przykrywamy biszkoptem dociskamy.
  • masa 3. Wykładamy resztę masy śmietanowej z mascarpone, Na śmietanę rozkładam dżem wiśniowy lub frużelinę. Przykrywam ostatnim biszkoptem, dociskam i wstawiam do lodówki do schłodzenia.
  • krem maślany 4. Krem maślany: masło ubij na puch następnie dodaj cukier puder z sokiem i ubijaj jeszcze kilka minut.
  • krem maślany 5. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem maślanym. Tak posmarowany tort wstaw na godzinę do lodówki zanim obłożymy go masą
  • masa cukrowa 6. Masę cukrową zagniatamy ,aby nabrała elastyczności. Rozwałkuj masę podsypując lekko mąką ziemniaczaną na około 3 mm i przełóż na tort posmarowany masą maślaną. Masę dokładnie dociskamy do naszego ciasta , a nadmiar masy cukrowej ścinamy u dołu.
  • dekorowanie 7. Z białej masy oraz czerwonej robimy dwa cienkie i długie wałeczki. Następnie skręcamy je ze sobą tworząc ozdobny pasek ,który użyjemy do dekoracji na samym dole tortu.
  • ozdoby 8. Rozwałkuj zielona masę. Za pomocą foremki wycinamy liście przypominające ostrokrzew. Jeśli nie mamy foremki wytnijmy nożem dowolne liście.
  • dekoracja 9. Dookoła tortu układamy liście.
  • gwiazda betlejemska 10. Rozwałkuj czerwoną masę i wytnij 6 równych kwiatków przypominających gwiazdę betlejemską.
  • kwiaty 11. Następnie sklejmy ze sobą po 2 kwiatki, a w środek możemy wcisnąć ozdobną srebrną jadalną kuleczkę. Tak przygotowane kwiatki zostawiamy aby lekko przeschły. Możemy również wyciąć z białej masy kilka śnieżynek.
  • dekorowanie 12. Ozdabiamy tort kwiatami.

Porady

Nigdy nie nakładaj masy cukrowej bezpośrednio na bitą śmietanę ponieważ masa się rozpuści.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa Oreo Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować