Tort szpinakowy z karmelizowaną dynią

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min

Tort nie tylko pięknie się prezentuje ale i tak samo smakuje.Szpinak świetnie się komponuje z dynią , takim tortem zachwycimy wszystkich naszych gości.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    -45 dag mrożonego szpinaku
    -3 jajka
    -3/4 szkl. cukru
    -1 szkl. oleju
    -1 szkl. mąki krupczatki
    -1 szkl. mąki pszennej
    -3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Galaretka dyniowo-jabłkowa:
    -40 dag dyni(obranej)
    -30 dag jabłek
    -1 galaretka pomarańczowa
    -cukier wg.uznania
    -1/2 szk.wody

    Masa z karmelizowaną dynią:
    -50 dag dyni(obranej)
    -3/4 szkl.cukru
    -1 szkl.kremówki
    -1 śnieżka w proszku
    -2 łyżki żelatyny+1/4 szkl. gorącej wody

    Masa czekoladowa:
    -1/2 szkl. mleka czekoladowego
    -1 śnieżka w proszku

    Dekoracja:
    -polewa czekoladowa
    -kokos pomarańczowy
    -kryształki cukrowe
    -ciasteczka pomarańczowe
    -posypka cukrowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort szpinakowy z karmelizowaną dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto szpinakowe 1. .Ciasto:Szpinak rozmrażamy, delikatnie odciskamy z nadmiaru wody.Jajka miksujemy z cukrem, wlewamy powoli olej dalej miksując wsypujemy mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy szpinak i mieszamy.
    Ciasto wlewamy do tortownicy (śr.21cm) , pieczemy ok. 1 godz. w temp. 180 °C. Wystudzone ciasto przekrawamy na 3 części.
  • 2. Dynię kroimy w kostkę dodajemy cukier ,wodę i dusimy do rozpadnięcia dyni. Jabłka obieramy ze skórki i gniazd nasiennych,kroimy w kostkę, du musu z dyni dodajemy jabłka i smażymy ok.10 min, dodajemy galaretkę ,dokładnie
    mieszamy. Odstawiamy do stężenia.
  • masa z karmelizowana dynią 3. Masa z karmelizowaną dynią:dynie kroimy w kostkę zasypujemy cukrem ,dodajemy 2 łyżki wody i dusimy na wolnym ogniu uważając by dynia się nie przypalila, dusimy do rozpadnięcia się dynii. Studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie,studzimy. Kremówkę wraz ze śnieżka ubijamy na sztywno, dodajemy dynię oraz żelatynę, odstawiamy do lodówki do stężenia.
  • 4. Masa czekoladowa: mleko wraz ze śnieżka ubijamy na sztywno.
  • 5. Przełożenie tortu: Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę masy śmietanowej z dynią przykrywamy drugim blatem,układamy galaretkę dyniowo-jabłkową oraz pozostałą masę śmietanową z dynią i przykrywamy ostatnim blatem ciasta.
  • 6. Na górę tortu wykładamy polewę czekoladową , boki smarujemy masą czekoladową i dekorujemy wiórkami kokosowymi, posypkami cukrowymi i ciasteczkami.
    Tort przed podaniem schładzamy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Masa Czekolada Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować