Tort nie tylko pięknie się prezentuje ale i tak samo smakuje.Szpinak świetnie się komponuje z dynią , takim tortem zachwycimy wszystkich naszych gości.
Tort szpinakowy z karmelizowaną dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1..Ciasto:Szpinak rozmrażamy, delikatnie odciskamy z nadmiaru wody.Jajka miksujemy z cukrem, wlewamy powoli olej dalej miksując wsypujemy mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy szpinak i mieszamy.
Ciasto wlewamy do tortownicy (śr.21cm) , pieczemy ok. 1 godz. w temp. 180 °C. Wystudzone ciasto przekrawamy na 3 części.
2.Dynię kroimy w kostkę dodajemy cukier ,wodę i dusimy do rozpadnięcia dyni. Jabłka obieramy ze skórki i gniazd nasiennych,kroimy w kostkę, du musu z dyni dodajemy jabłka i smażymy ok.10 min, dodajemy galaretkę ,dokładnie
mieszamy. Odstawiamy do stężenia.
3.Masa z karmelizowaną dynią:dynie kroimy w kostkę zasypujemy cukrem ,dodajemy 2 łyżki wody i dusimy na wolnym ogniu uważając by dynia się nie przypalila, dusimy do rozpadnięcia się dynii. Studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie,studzimy. Kremówkę wraz ze śnieżka ubijamy na sztywno, dodajemy dynię oraz żelatynę, odstawiamy do lodówki do stężenia.
4.Masa czekoladowa: mleko wraz ze śnieżka ubijamy na sztywno.
5.Przełożenie tortu: Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę masy śmietanowej z dynią przykrywamy drugim blatem,układamy galaretkę dyniowo-jabłkową oraz pozostałą masę śmietanową z dynią i przykrywamy ostatnim blatem ciasta.
6.Na górę tortu wykładamy polewę czekoladową , boki smarujemy masą czekoladową i dekorujemy wiórkami kokosowymi, posypkami cukrowymi i ciasteczkami.
Tort przed podaniem schładzamy w lodówce.
Komentarze