Tort szwarcwaldzki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:Oddzielić białka od żółtek. Obie mąki przesiać, proszek do pieczenia i kakao.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier wraz z cukrem waniliowym
Do ubitych na sztywno białek, dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy.
Dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość delikatnie mieszamy
Tortownicę o średnicy 24-25cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
Wylewamy masę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez około 40 minut na suchy patyk.
Po wystudzeniu kroimy na 3 krążki.
2.Łączymy 5 łyżek cherry z 50 ml soku wiśniowego, aby otrzymać poncz do nasączenia.
3.W garnuszku łączymy resztę soku (200 ml), cukier, 1 cukier waniliowy, skrobię ziemniaczaną i 10 łyżek wiśniówki.
Zagotować cały czas mieszając. Do gorącego kisielu włożyć wiśnie. Pozostawiamy do wystudzenia.
4.Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Lekko przestudzić (ma być ciepła).
5.Kremową śmietanę ubić na sztywno z 1 cukrem waniliowym.
Do lekko przestudzonej żelatyny dodać 3 łyżki ubitej śmietany,
połączyć ze sobą i dodać do reszty ubitej śmietany, następnie dokładnie wymieszać.
6.Krążek biszkoptowy nasączyć sokiem z wiśniówką. Rozłożyć połowę wiśni.
Na nie wyłożyć warstwę ubitej śmietany. Przykryć drugim krążkiem.
Powtórzyć czynność: nasączyć ponczem, wyłożyć resztę wiśni i porcję śmietany.
Przykryć trzecim blatem i nasączyć ponczem.
7.Wierzch i boki tortu obłożyć resztą śmietany. Ozdobić wierzch wiśniami i kawałeczkami czekolady.
Boki obsypać startą czekoladą.
Komentarze