TORT SZWARCWALDZKI

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealny na urodzinowe przyjęcie i nie tylko

  • 60 min

Składniki:

  • BISZKOPT:

    5 dużych (lub 6 mniejszych) jaj
    5 pełnych łyżek mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 pełne łyżki kakao
    1 cukier waniliowy
    szczypta soli

    DODATKOWO:

    800 g mrożonych wiśni bez pestek (ja dałam ze słoika)
    250 ml wiśniowego soku (200 + 50 ml) (dałam z kompotu)
    15 łyżek cherry brandy
    2 łyżki cukru
    2 łyżki skrobi ziemniaczanej
    800 ml śmietany kremówki (36%)
    2 cukry waniliowe
    5 łyżeczek żelatyny
    100 g startej czekolady deserowej do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort szwarcwaldzki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:Oddzielić białka od żółtek. Obie mąki przesiać, proszek do pieczenia i kakao.

    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier wraz z cukrem waniliowym

    Do ubitych na sztywno białek, dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy.

    Dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość delikatnie mieszamy

    Tortownicę o średnicy 24-25cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.

    Wylewamy masę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez około 40 minut na suchy patyk.

    Po wystudzeniu kroimy na 3 krążki.
  • 2. Łączymy 5 łyżek cherry z 50 ml soku wiśniowego, aby otrzymać poncz do nasączenia.
  • 3. W garnuszku łączymy resztę soku (200 ml), cukier, 1 cukier waniliowy, skrobię ziemniaczaną i 10 łyżek wiśniówki.
    Zagotować cały czas mieszając. Do gorącego kisielu włożyć wiśnie. Pozostawiamy do wystudzenia.
  • 4. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Lekko przestudzić (ma być ciepła).
  • 5. Kremową śmietanę ubić na sztywno z 1 cukrem waniliowym.
    Do lekko przestudzonej żelatyny dodać 3 łyżki ubitej śmietany,
    połączyć ze sobą i dodać do reszty ubitej śmietany, następnie dokładnie wymieszać.
  • 6. Krążek biszkoptowy nasączyć sokiem z wiśniówką. Rozłożyć połowę wiśni.
    Na nie wyłożyć warstwę ubitej śmietany. Przykryć drugim krążkiem.
    Powtórzyć czynność: nasączyć ponczem, wyłożyć resztę wiśni i porcję śmietany.
    Przykryć trzecim blatem i nasączyć ponczem.
  • TORT SZWARCWALDZKI 7. Wierzch i boki tortu obłożyć resztą śmietany. Ozdobić wierzch wiśniami i kawałeczkami czekolady.
    Boki obsypać startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować