Przepis wymyśliłam łącząc ze sobą moje ulubione składniki... czekoladę, śmietanę i wiśnie. Jeśli także je lubicie wypróbujcie koniecznie ten przepis ;)
Składniki:
na ciasto:
150 g gorzkiej czekolady, roztopionej
150 g miękkiego masła
150 g drobnego cukru
6 dużych jaj ( żółtka i białka osobno)
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
syrop do nasączenia blatów
75 ml soku z wiśni
75 ml wiśniowej soplicy
masa wiśniowa
150 ml kompotu z wiśni
2 łyżki cukru
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
50 ml wiśniowej soplicy
700 g wiśni
Tort szwardzwaldzki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto
masło zmiksować z ciepłą roztopioną czekoladą. Kolejno i powoli wbijać żółtka i dodawać cukier, cały czas miksując. Wsypać przesianą mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Do gęstej czekoladowej mikstury dodać białka ubite z szczyptą soli na sztywno delikatnie mieszając.
Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (24 cm). Piec w 170 stopniach ok 30- 40 min ( do suchego patyczka) ostudzić i przekroić na 3 blaty
2.Syrop do nasączania blatów
połączyć składniki ze sobą i nasączyć dobrze każdy blat
3.Masa wiśniowa
wszystkie składniki mieszamy dobrze ze sobą ( prócz wiśni), podgrzewamy aż zgęstnieją. Na koniec dodajemy wiśnie i zostawiamy do ostudzenia.
4.Śmietana
ubijamy kremówkę z cukrem pudrem
5.Przygotowanie
blat nasączamy syropem
nakładamy na niego masę wiśniową
nakładamy na to śmietanę
na to kładziemy kolejny blat i powtarzamy czynność aż położymy ostatni blat
ostatni blat też nasączamy syropem, następnie cały tort smarujemy cienką warstwą śmietany i dekorujemy wiórkami czekolady i wiśniami.
Komentarze