Tort schwarzwaldzki po "naszemu" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Odsączyć wiśnie. Kompot zachować. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli, do ubitej na sztywno dodać cukier. Następnie żółtka i mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Piec w tortownicy 20 minut w temp. 175 stopni. Ubić śmietanę, zagęścić żelatyną rozpuszczoną w 100 ml. wody. Biszkopt rozciąć na trzy części, nasączyć kompotem zmieszanym z wiśniówką (jeżeli dzieci mają konsumować, radzę zrezygnować z wiśniówki, dodać np. trochę soku z cytryny). Na nasączonym biszkopcie układać wiśnie, przykryć bitą śmietaną. Czynność powtórzyć. Wierz i boki tortu posmarować bitą śmietaną, ozdobić w sposób dowolny, można wykorzystać pozostałe wiśnie oraz startą gorzką czekoladę. Schłodzić.
Komentarze