Tort Schwarzwaldzki po "naszemu"

0 (0 ocen)

  • Średni

Mało skomplikowany, niezwykle efektowny, a przy tym nie znam osoby, której nie smakował ;)

  • Średni

Składniki:

  • - mąka tortowa do ciasta-biszkopt: 4 łyżki
    - mąka ziemniaczana: 0.5 szklanki
    - kakao naturalne: 1 łyżka
    - jaja: 4 sztuki
    - cukier: 1 szklanka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - wiśnie z kompotu: 1 litr
    - śmietana kremówka 36%: 1 litr
    - wiśniówka (opcjonalnie): 2 łyżki
    - Żelatyna: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Bita śmietana

Tort schwarzwaldzki po "naszemu" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odsączyć wiśnie. Kompot zachować. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli, do ubitej na sztywno dodać cukier. Następnie żółtka i mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Piec w tortownicy 20 minut w temp. 175 stopni. Ubić śmietanę, zagęścić żelatyną rozpuszczoną w 100 ml. wody. Biszkopt rozciąć na trzy części, nasączyć kompotem zmieszanym z wiśniówką (jeżeli dzieci mają konsumować, radzę zrezygnować z wiśniówki, dodać np. trochę soku z cytryny). Na nasączonym biszkopcie układać wiśnie, przykryć bitą śmietaną. Czynność powtórzyć. Wierz i boki tortu posmarować bitą śmietaną, ozdobić w sposób dowolny, można wykorzystać pozostałe wiśnie oraz startą gorzką czekoladę. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Kakao Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować