Uwielbiam torty :) Chciałam wykorzystać jakieś owoce sezonowe oraz ser biały lubiany przez domowników. Postanowiłam upiec czekoladowy biszkopt, przełożyc go zimną masą serową z czereśniami i polać cz
Więcej niż 10 osób
Trudny
Składniki:
- jajka: 5 sztuk
- mąka pszenna: 0.75 szklanki
- mąka ziemniaczana: 0.25 szklanki
- cukier: 0.75 szklanki
- kakao: 3 łyżki
- margaryna lub masło roztopione, ostudzone: 0.2 sztuki
Tort sernikowy z czereśniami i czekoladową polewą :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT: Białka ubijamyna sztywno z cukrem, dodajemy żółtka, ostudzoną, roztopiona margarynę, zmnijeszamy obroty miksera i dodajemy bezpośrednio przesiewane mąki wymieszane z kakao.
Formę okrągłą wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno) wlewamy masę biszkoptową, pieczemy w temp 170 stopni ok 30 minut. Wyjęty biszkopt odstawiamy do wystudzenia.
2.Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, wystudzamy - będziemy potrzebować tylko szklankę galaretki (resztę można zjeść :) ).
3.Czereśnie kroimy na połówki, wydrążamy pestki, dokładnie myjemy.
4.Ser biały ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, wlewamy galaretkę , mieszamy delikatnie do całkowitego połaczenia składników.
5.Biszkopt dzielimy na pół wzdłuż, wkładamy I czesć do okrągłej formy, smarujemy dżemem, układamy połowę czereśni, wlewamy tęzęjąco masę, przykrywamy górną cześcią biszkoptu, wkładamy do lodówki na 2 godziny.
6.Przygotowujemy polewę: Margarynę rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier, mleko , kakao, dokładnie mieszamy, gotujemy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia cukru.
7.Wyjmujemy tort z lodówki (nie wyjmujemy go z formy), nożem oddzielamy ciasto od formy, wylewamy cała masę czekoladową (czes powinna wlać się na boki), górę dekorujemy czereśniami- wkładamy ponownie do lodówki na ok 2 godziny.
Komentarze