Tort sernikowy z czereśniami i czekoladową polewą :)

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Uwielbiam torty :) Chciałam wykorzystać jakieś owoce sezonowe oraz ser biały lubiany przez domowników. Postanowiłam upiec czekoladowy biszkopt, przełożyc go zimną masą serową z czereśniami i polać cz

  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • - jajka: 5 sztuk
    - mąka pszenna: 0.75 szklanki
    - mąka ziemniaczana: 0.25 szklanki
    - cukier: 0.75 szklanki
    - kakao: 3 łyżki
    - margaryna lub masło roztopione, ostudzone: 0.2 sztuki

    - Ser biały (dwukrotnie zmielony): 0.5 kilograma
    - galaretka cytrynowa: 1 opakowanie
    - cukier waniliowy: 1 łyżka
    - cukier: 2 łyżki

    - owoce sezonowe (u mnie czereśnie): 30 dekagramów
    - dżem: 2 łyżki

    - margaryna: 0.33 sztuki
    - cukier: 0.5 szklanki
    - mleko: 2 łyżki
    - kakao: 3 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Galareta Desery Galaretki Dżemy Jajko Ser

Tort sernikowy z czereśniami i czekoladową polewą :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: Białka ubijamyna sztywno z cukrem, dodajemy żółtka, ostudzoną, roztopiona margarynę, zmnijeszamy obroty miksera i dodajemy bezpośrednio przesiewane mąki wymieszane z kakao.

    Formę okrągłą wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno) wlewamy masę biszkoptową, pieczemy w temp 170 stopni ok 30 minut. Wyjęty biszkopt odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, wystudzamy - będziemy potrzebować tylko szklankę galaretki (resztę można zjeść :) ).
  • 3. Czereśnie kroimy na połówki, wydrążamy pestki, dokładnie myjemy.
  • 4. Ser biały ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, wlewamy galaretkę , mieszamy delikatnie do całkowitego połaczenia składników.
  • 5. Biszkopt dzielimy na pół wzdłuż, wkładamy I czesć do okrągłej formy, smarujemy dżemem, układamy połowę czereśni, wlewamy tęzęjąco masę, przykrywamy górną cześcią biszkoptu, wkładamy do lodówki na 2 godziny.
  • 6. Przygotowujemy polewę: Margarynę rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier, mleko , kakao, dokładnie mieszamy, gotujemy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia cukru.
  • 7. Wyjmujemy tort z lodówki (nie wyjmujemy go z formy), nożem oddzielamy ciasto od formy, wylewamy cała masę czekoladową (czes powinna wlać się na boki), górę dekorujemy czereśniami- wkładamy ponownie do lodówki na ok 2 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować