Tort serowy

4.5 (189 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Gościom baaardzo smakował.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • ciasto ciemne

    jajka 3 duże szt
    mąka 1 i 3/4 szkl
    cukier 1/2 szkl
    kakao 3 łyżki kopiaste
    masło albo margaryna 1/2 kostki 250g
    soda 1 łyżeczka
    dżem 4-5 łyżek
    mleko ok 1/2 szkl
    proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
    przyprawa do pierników 1 łyżeczka kopiasta

    serowa wkładka

    ser na serniki 50 dag
    jajka 3 szt duże
    budyń śmietankowy albo waniliowy 1 op
    jogurt grecki 3/4 szkl
    śmietana gęsta 18% 3/4 szkl
    masło 1/4 kostki 250g
    cukier 3/4 szkl
    cukier waniliowy 1 op

    masa jabłkowa

    mus jabłkowy 1 litr
    galaretka pomarańczowa 2 op

    masa budyniowa

    budyń waniliowy 2 op
    kawa cappuccino orzechowe 3 łyżki kopiaste
    cukier 3-4 łyżki
    mleko 3 szkl

    dodatkowo

    masło 1/3 kostki 250g
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wkładka serowa. Jaja wybić i krótko zmiksować z cukrem. Dodać ser, jogurt, śmietanę i budyń. Przełożyć masę do przygotowanej dużej tortownicy i piec ok 40 minut w 180 stopniach.

    Ciasto ciemne. Jajka wybić i zmiksować z cukrem, masłem albo margaryną i dżemem. Dodać mleko i pozostałe połączone sypkie składniki. Przełożyć ciasto do przygotowanej dużej tortownicy i piec ok 40 min w 180 stopniach. Ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty. Masę serową i ciemne ciasto pieczemy w tortownicy tej samej wielkości.

    Masa jabłkowa. Galaretki rozpuścić w niewielkiej ilości wody i połączyć z musem jabłkowym. Można do galaretek dodać 1 łyżeczkę żelatyny i razem rozmieszać.

    Masa budyniowa. Budyń połączyć z kawą i cukrem i razem rozmieszać. Ugotować na pozostałym mleku. Przestudzić i odłożyć 3-4 łyżki.

    Na spodni blat ciasta wyłożyć połowę przestygniętego budyniu i rozsmarować. Na budyń kładziemy połowę tężejącego musu jabłkowego. Na mus wykładamy wystudzony blat serowy. Przykrywamy resztą tężejącego musu a następnie resztę budyniu. Całość przykrywamy blatem ciasta. Dociskamy lekko i obciążamy deseczką.

    Pozostawiony budyń miksujemy z masłem i zasmarowujemy wierzch i boki tortu.

    Obsypujemy wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Kakao Masa budyniowa Jabłka Masa serowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować