jajka 3 duże szt
mąka 1 i 3/4 szkl
cukier 1/2 szkl
kakao 3 łyżki kopiaste
masło albo margaryna 1/2 kostki 250g
soda 1 łyżeczka
dżem 4-5 łyżek
mleko ok 1/2 szkl
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
przyprawa do pierników 1 łyżeczka kopiasta
serowa wkładka
ser na serniki 50 dag
jajka 3 szt duże
budyń śmietankowy albo waniliowy 1 op
jogurt grecki 3/4 szkl
śmietana gęsta 18% 3/4 szkl
masło 1/4 kostki 250g
cukier 3/4 szkl
cukier waniliowy 1 op
1.Wkładka serowa. Jaja wybić i krótko zmiksować z cukrem. Dodać ser, jogurt, śmietanę i budyń. Przełożyć masę do przygotowanej dużej tortownicy i piec ok 40 minut w 180 stopniach.
Ciasto ciemne. Jajka wybić i zmiksować z cukrem, masłem albo margaryną i dżemem. Dodać mleko i pozostałe połączone sypkie składniki. Przełożyć ciasto do przygotowanej dużej tortownicy i piec ok 40 min w 180 stopniach. Ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty. Masę serową i ciemne ciasto pieczemy w tortownicy tej samej wielkości.
Masa jabłkowa. Galaretki rozpuścić w niewielkiej ilości wody i połączyć z musem jabłkowym. Można do galaretek dodać 1 łyżeczkę żelatyny i razem rozmieszać.
Masa budyniowa. Budyń połączyć z kawą i cukrem i razem rozmieszać. Ugotować na pozostałym mleku. Przestudzić i odłożyć 3-4 łyżki.
Na spodni blat ciasta wyłożyć połowę przestygniętego budyniu i rozsmarować. Na budyń kładziemy połowę tężejącego musu jabłkowego. Na mus wykładamy wystudzony blat serowy. Przykrywamy resztą tężejącego musu a następnie resztę budyniu. Całość przykrywamy blatem ciasta. Dociskamy lekko i obciążamy deseczką.
Pozostawiony budyń miksujemy z masłem i zasmarowujemy wierzch i boki tortu.
Komentarze