II wersje tortu serowego, bardzo czekoladowego, na warstwie ciastek.Tort z brzoskwiniami ,lub mandarynkami,rozetkami i ozdobami czekoladowym.Torty bardzo pyszne.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
spód:
-225 g. ciastek Kruszynek(z kawałkami czekolady i orzechami laskowymi)
-100 g. masła
-50 g. czekolady mlecznej
I masa serowa z mleczną czekoladą:
-1/3 sera z wiaderka tj. 330 g.
-250 ml. śmietanki 30 %
-2 mleczne czekolady
-50 g.cukru pudru
-1 śmietan-fix
-4 łyżeczki żelatyny
-1/3 szklanki wody
II masa serowa z białą czekoladą:
-1/3 sera z wiaderka tj. 330 g.
-250 ml. śmietanki 30 %
-2 białe czekolady
-50 g.cukru pudru
-1 śmietan-fix
-4 łyżeczki żelatyny
-1/3 szklanki wody
1 puszka brzoskwiń
w II wersji-puszka mandarynek-175 g.
III masa serowa z gorzką czekoladą:
-1/3 sera z wiaderka tj. 330 g.
-250 ml. śmietanki 30 %
-2 gorzkie czekolady
-100 g.cukru pudru
-1 śmietan-fix
-4 łyżeczki żelatyny
-1/3 szklanki wody
Tort serowy potrójnie czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.spód-Ciastka rozkruszyć w palcach, albo przemielić. Czekoladę wraz z masłem roztopić nad parą i dodać do rozdrobnionych ciastek. Wymieszać łyżką i wylepić spód tortownicy 27 cm. Dobrze ugniatając.
2.Roztopić każde dwie czekolady,w osobnych naczyniach, ze śmietanką, po 250 ml.Wszystkie schłodzić, przynajmniej pół godz.Można i całą noc.
3.I masa- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Czekoladową mleczną śmietankę, ubić z pudrem, potem śmietan-fixem. Dodać ser,porcjami tj.330 g.Na koniec dolewać żelatynę i zmiksować ale nie za długo. Wylać na spód w tortownicy i schłodzić.
4.II masa-Postąpić tak samo jak poprzednio, lecz czekoladową białą śmietanką. Wylewamy na I masę.
Ułożyć odsączone i przekrojone brzoskwinie, lekko wciskając.
5.III masa-Postąpić jak poprzednio i wylać na zastygniętą II masę. Całość znowu schłodzić.
6.Potem zdjąć obręcz i ułożyć na paterze...............
Na rozetki, ubić śmietankę z kremem do tortów. Zrobić rozetki...........
Polać te rozetki roztopioną czekoladą, w esy floresy...........
Ułożyć czekoladowe malinki.
7.II wersja z odsączonymi mandarynkami.
8.Rozetki zrobić w kształcie róż i ułożyć czekoladki. Środek posypać startą czekoladą.
Komentarze