Tort śliwkowy

4.5 (152 ocen)

  • 3 godz.

Tort śliwkowy powstał na imprezę-niespodziankę dla ulubionej cioci. Śliwki to jej ukochane owoce, a śmietanka jest połączona z serkiem, żeby nie była tak kaloryczna i ciężka do strawienia. Całość jest bardzo lekka i rozpływa się w ustach!

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    130g mąki pszennej
    60g mąki ziemniaczanej
    ½ szkl. oleju
    1 łyżka octu
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Żelka śliwkowa:
    1kg śliwek
    5 łyżek cukru
    4 zmielone goździki
    1 spora łyżeczka cynamonu
    1 duża szczypta kardamonu
    10-15g pektyny lub odpowiednik np. żelatyna

    Masa śmietankowo-serowa:
    500ml śmietany 30-36%
    200g serka naturalnego
    3 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    ok. 70g płatków migdałów
    opcjonalnie rum
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort śliwkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli, dodaję stopniowo cukier i miksuję do jego rozpuszczenia, dodaję po jednym żółtku. Następnie miksując na mniejszych obrotach dodaję na przemian przesianą mąkę z proszkiem oraz olej i ocet. Przekładam do tortownicy o śr. 21cm i piekę w nagrzanym do 180st. piekarniku przez ok. 30-40 minut.
  • 2. Żelka śliwkowa:
    Śliwki dokładnie myję, przekrawam na pół i wrzucam do garnka. Gdy zaczną puszczać sok dodaję cukier i przyprawy. wybieram kilka najładniejszych do dekoracji, a pozostałe gotuję na małym ogniu aż nieco zgęstnieją. Następnie dodaję pektynę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiam do wystudzenia.
  • 3. Masa śmietanowo-serowa:
    Dobrze schłodzoną śmietankę ubijam na sztywno z pudrem. Następnie dodaję po 1 łyżce serek i dokładnie miksuję.
  • 4. Przestudzony biszkopt przekrawam na trzy blaty i skrapiam je delikatnie rumem. Na pierwszy blat wykładam żelkę śliwkową, nakładam drugi blat i wykładam 3/4 masy śmietanowo-serowej, przykładam trzecim blatem.
  • 5. Płatki migdałów prażę na suchej patelni na złoty kolor. Śliwki do dekoracji rozgrzewam na moment z dodatkiem rumu i studzę.
  • 6. Tort smaruję pozostałą masą, obsypuję płatkami migdałów i rozkładam śliwki w rumie.

Porady

Jeśli śmietana nie chce się ubijać, wspomagam się zawsze produktami typu Śmietan-fix. Serek naturalny, który wybrałam to zwykły niesłodzony serek kanapkowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa śmietanowa Rum Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować