Tort śliwkowy z galaretką

0 (0 ocen)

Szybki torcik dla miłośników smaku śliwek.

Składniki:

  • 30 herbatników
    380 g dżemu śliwkowego
    sok z 1/2 cytryny
    800 g jogurtu naturalnego
    220 g kwaśnej śmietany 18 %
    2 galaretki truskawkowe
    2 łyżki żelatynyw

Tort śliwkowy z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno tortownicy o średn. 26 cm wykładamy herbatnikami. jedną galaretkę rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody. Studzimy.
  • 2. Jogurt mieszamy z dżemem, śmietaną, sokiem z cytryny i galaretką. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody, dodajemy do niej kilka łyżek masy, a następnie mieszamy z resztą masy. Przekładamy na herbatniki. Chłodzimy
  • 3. Drugą galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody, studzimy i gdy zacznie tężeć przekładamy na tort. Ponownie chłodzimy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy