TORT „SŁONECZKO”

4.5 (175 ocen)

Coś słodkiego i pysznego:)

Składniki:

  • Biszkopt orzechowy:

    - 4 jajka,
    - 17 dag orzechów mielonych
    - 1-1,5 łyżka bułki tartej,
    - 1 łyżka mąki krupczatki.
    - Szczypta proszku do pieczenia
    - 4 łyżki cukru.
    Biszkopt jasny:
    - 4 jajka,
    - 1 szklanka cukru kryształu,
    - 2 łyżki wody,
    - ½ szklanki mąki zwykłej,
    - ½ szklanki maki ziemniaczanej,
    - Łyżeczka płaska proszku do pieczenia
    Budyń:
    - 1 litr mleka,
    - 2 cukry waniliowe,
    - 2 budynie waniliowe,
    - 2 łyżki mąki krupczatki,
    - 4 żółtka
    Masa:

    - 3 kostki masła
    - 3 łyżki cukru pudru
    - Puszka gotowej masy toffi
    Słonecznikowa posypka:
    - 0,5 kostki masła,
    - 1/3 margaryny
    - ½ szklanka cukru,
    - 1 cukier waniliowy,
    - 3 łyżki mleka,
    - 30-40 dag łuskanego słonecznika
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty Toffi

Tort „słoneczko” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt orzechowy: Białka ubić, dodać cukier, żółtka. Do gładkiej masy dodać wymieszane wcześniej sypkie składniki. Ciasto przelać do tortownicy (26cm).
    Piec w 180°C około 20 minut.
    Do tortu potrzebne jest upiec dwa takie blaty.
  • 2. Biszkopt jasny: Ubić białka. Dodać cukier, żółtka. Następnie dołożyć wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia oraz wlać wodę . Delikatnie wymieszać.
    Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm i upiec w 180°C.
    Tak jak w przypadku biszkoptu orzechowego potrzebne są nam dwa takie blaty.
  • 3. Budyń: Zagotować połowę mleka. Pozostałą część wymieszać z mąką, budyniem, żółtkami i cukrem waniliowym. Ugotować budyń. Ostudzić.
  • 4. Masa: Utrzeć masło. Dodać wcześniej przygotowany, ostudzony budyń. Masę podzielić na trzy części. Do jednej dodać trzy łyżki cukru pudru, gdyż budyń był sporządzany bez cukru.
    Do pozostałej części dodać masę toffi (Jeśli ktoś nie lubi słodkich tortów wystarczy dać połowę masy, która znajduje się w puszce. Wszystko według smaków i upodobań rodziny) oraz wcześniej przygotowaną słonecznikową posypkę.
  • 5. Posypka; Masło, margarynę, cukier oraz mleko rozpuścić w garnku. Dołożyć słonecznik. Smażyć razem około 5 minut. Masę słonecznikową wyłożyć na blaszkę i piec na złoty kolor w piekarniku. Po wyjęciu masę przestudzić, a następnie pokruszyć.
  • 6. Przełożenie: Biszkopt orzechowy- masa słonecznikowa- biszkopt jasny- masa budyniowa z cukrem pudrem-biszkopt jasny- masa słonecznikowa- biszkopt orzechowy.

Porady

Tort dowolnie przyozdobić. Ja udekorowałam różyczkami czekoladowymi ( wykonane za pomocą worka cukierniczego), tartą czekoladą oraz tartymi orzechami. Do masy jeśli ktoś lubi, a tort nie jest dla dzieci, można dodać alkohol. Ja zazwyczaj dodaje rum.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa krówkowa Słonecznik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować