Tort smerfy o smaku czarnej porzeczki

4.5 (165 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort dla fanki smerfów.

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3 biszkopty z 4 jaj
    przepis na 1 biszkopt:
    4 jajka
    cukier około 0,5 szklanki
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżka mąki ziemniaczanej
    proszek do pieczenia około 1 łyżeczki
    szczypta soli

    Krem budyniowy:
    Składniki:
    4 szklanki mleka
    2 budynie śmietankowe lub waniliowe
    6 łyżek mąki pszennej
    8 łyżek cukru
    500 g miękkiej margaryny lub masła

    owoce lub dżem do tortu

    masa cukrowa około 1,5 kg:
    Ja używam kupnej już gotowej,ale podam przepis na masę którą kiedyś sama robiłam :
    proporcje trzeba podwoić.
    800 g cukru pudru,
    100 g glukozy,
    4 łyżeczki żelatyny
    kilka kropli aromatu migdałowego
    70 ml wody oraz sitko.
    barwniki spożywcze

    tortownica 28cm
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort smerfy o smaku czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • białka 1. Biszkopt:
    żółtka oddziel od białek i ubij białka na sztywną pianę.
    Do ubitej piany dodaj cukier a następnie żółtka i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Mąki z proszkiem przesiej przez sitko i delikatnie wymieszaj łyżką.
    wyłóż na blachę wyłożoną papierem i upiecz w 160 st.C około 30 min.
    tak przygotowane 3 biszkopty ostudź.
  • budyń 2. Budyń na krem: W 1 szklance mleka mieszam mąkę z budyniem. Resztę mleka gotuję z cukrem. Do gotującego się mleka wlewam mieszankę i gotuję budyń cały czas mieszając aby budyń się nie przypalił.
    Pozostaw do wystudzenia.
  • budyń 3. ak przygotowany budyń dodaj stopniowo po łyżce do miękkiego tłuszczu.
  • biszkopt przełożony kremem i dżemem porzeczkowym 4. Następnie posmaruj każdy blat biszkoptu kremem i posmaruj dżemem porzeczkowym lub dowolnym smakiem. Tak posmarowany biszkopt wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki przed nałożeniem masy cukrowej.
  • masa cukrowa 5. Masa Cukrowa: Żelatynę zalej wodą i pozwól jej namoknąć.W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części.Do namokniętej żelatyny dodaj glukozę i dokładnie wymieszaj. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. W razie potrzeby, lekko podgrzej mieszaninę, ale nie gotuj. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj sukcesywnie drugą część cukru pudru.Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwniki. Wyrabiaj masę jak plastelinę, jak za mocno nam masa stwardnieje wsadź na kilka sekund do mikrofali i ugniataj ponownie.
  • masa cukrowa 6. Po schłodzeniu biszkoptów rozwałkuj masę cukrową.
  • obłożony tort 7. obłóż nią tort, ścinając nadmiar masy.
  • dekoracja smerfy 8. Wykonaj dowolna dekoracje barwiąc masę cukrową na tort .
  • dekoracje 9. udekoruj tort

Porady

Nigdy nie nakładaj masy na bitą śmietanę ponieważ masa się rozpuści.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Dla dzieci Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować