3 biszkopty z 4 jaj
przepis na 1 biszkopt:
4 jajka
cukier około 0,5 szklanki
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżka mąki ziemniaczanej
proszek do pieczenia około 1 łyżeczki
szczypta soli
Krem budyniowy:
Składniki:
4 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
6 łyżek mąki pszennej
8 łyżek cukru
500 g miękkiej margaryny lub masła
owoce lub dżem do tortu
masa cukrowa około 1,5 kg:
Ja używam kupnej już gotowej,ale podam przepis na masę którą kiedyś sama robiłam :
proporcje trzeba podwoić.
800 g cukru pudru,
100 g glukozy,
4 łyżeczki żelatyny
kilka kropli aromatu migdałowego
70 ml wody oraz sitko.
barwniki spożywcze
Tort smerfy o smaku czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
żółtka oddziel od białek i ubij białka na sztywną pianę.
Do ubitej piany dodaj cukier a następnie żółtka i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Mąki z proszkiem przesiej przez sitko i delikatnie wymieszaj łyżką.
wyłóż na blachę wyłożoną papierem i upiecz w 160 st.C około 30 min.
tak przygotowane 3 biszkopty ostudź.
2.Budyń na krem: W 1 szklance mleka mieszam mąkę z budyniem. Resztę mleka gotuję z cukrem. Do gotującego się mleka wlewam mieszankę i gotuję budyń cały czas mieszając aby budyń się nie przypalił.
Pozostaw do wystudzenia.
3.ak przygotowany budyń dodaj stopniowo po łyżce do miękkiego tłuszczu.
4.Następnie posmaruj każdy blat biszkoptu kremem i posmaruj dżemem porzeczkowym lub dowolnym smakiem. Tak posmarowany biszkopt wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki przed nałożeniem masy cukrowej.
5.Masa Cukrowa: Żelatynę zalej wodą i pozwól jej namoknąć.W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części.Do namokniętej żelatyny dodaj glukozę i dokładnie wymieszaj. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. W razie potrzeby, lekko podgrzej mieszaninę, ale nie gotuj. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj sukcesywnie drugą część cukru pudru.Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwniki. Wyrabiaj masę jak plastelinę, jak za mocno nam masa stwardnieje wsadź na kilka sekund do mikrofali i ugniataj ponownie.
Komentarze