Tort śmietankowy z musem brzoskwiniowym

4.5 (188 ocen)

  • 2 godz.

Tort o smaku śmietanowym z dodatkami kryształków przygotowanych z galaretki - w środku tortu znajduje się mus brzoskwiniowy - pycha.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt jasny (składniki na jeden biszkopt)
    - 4 jajka
    - 1/2 szklanki cukru
    - 1/2 szklanki mąki
    - 1 łyżka oleju
    - 1 łyżeczka proszku

    Masa śmietanowa
    - 1 litr śmietany kremówki 30%
    - 1/2 szklanki cukru pudru
    - 5 łyżek żelatyny
    - 1/2 szklanki mleka
    - pokrojona na kwadraty galaretka

    Mus brzoskwiniowy
    - 1 puszka brzoskwiń
    - 1 galaretka brzoskwiniowa

    Dekoracja
    - 500 ml śmietany kremówki 30%
    - 2 łyżeczki żelatyny
    - barwnik żółty
    - dodatki
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort śmietankowy z musem brzoskwiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt - Ubijamy pianę z białek dodajemy żółtka i cukier ucieramy, następnie dodajemy olej. Na koniec delikatnie wmieszać proszek z mąką. Wylewamy ciasto do blaszki ( tortownice ) o średnicy 28 cm i pieczemy 25 minut w temperaturze 180. Pieczemy razem ( lub osobno ) 4 blaty ciasta biszkoptowego
  • Masa śmietanowa 2. Masa śmietanowa - rozpuszczamy żelatynę w podgrzanym mleku studzimy. Ubijamy kremówkę z cukrem pudrem, dodajemy ostudzone mleko - mieszamy na koniec dodajemy pokrojone galaretki.
  • Mus brzoskwiniowy 3. Mus - miksujemy brzoskwinie, podgrzewamy wsypujemy galaretkę.
  • Składanie tortu 4. Przełożenie tortu - Biszkopt - 1/2 masy śmietanowej - biszkopt - tężejący mus - biszkopt - 1/2 masy śmietanowej - biszkopt Odkładamy do zastygnięcia.

    Gotowy tort dekorujemy ubitą kremówką z dodatkiem żelatyny, używając pod koniec do kremówki barwnika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować