TORT ŚMIETANKOWY Z MUSEM BRZOSKWINIOWYM

4.36 (236 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Tort wymyślony przeze mnie, jest prosty i przyjemnie się go robi :) Doskonale nadaje się na każdą okazję dla dzieci i dla dorosłych (z dodatkiem alkoholu do nasączenia).

  • 60 min

Składniki:

  • biszkopt:
    5 jajek
    ¾ szklanki mąki pszennej
    ¼ mąki ziemniaczanej
    ¾ szklanki cukru
    krem:
    śmietanka 30% 1 litr
    cukier puder 1 szklanka
    kwasek cytrynowy ¼ łyżeczki
    mus:
    brzoskwinie w syropie 1 puszka (800 g)
    żelatyna 10 g
    wrząca woda 60 ml
    do nasączenia:
    syrop z brzoskwiń
    woda 60 ml
Wystaw ocenę:

4.36 (236 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Mus Musy

Tort śmietankowy z musem brzoskwiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Oddzielam żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijam blenderem z końcówką ubijającą lub mikserem na sztywną pianę a następnie dodaję stopniowo łyżką cukier i miksuję aż piana będzie błyszcząca. Po tym czasie dodaję żółtka i jeszcze przez chwilkę miksuję do połączenia się żółtek z pianą. Teraz dodaję przesiane! mąki i mieszam delikatnie trzepaczką do jajek (mieszam od dołu do góry). Przelewam ciasto do formy, której tylko dno jest wyłożone papierem do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do ok 170°C i piekę przez 30-40 minut (wszystko zależy od piekarnika i użytej formy, ja użyłam okrągłej o średnicy 23 cm). Gdy skończy się czas pieczenia zrzucam biszkopt w blaszce na podłogę z odległości ok 60 cm (oczywiście na ściereczki) i wstawiam do otwartego piekarnika, najlepiej z wysuniętą szufladką i trzymam tam biszkopt do wystygnięcia.
  • 2. Krem:
    Schłodzoną śmietankę wlewam do dużej miski, dodaję cukier puder i kwasek cytrynowy a następnie ubijam na sztywno przy pomocy blendera z końcówką ubijającą.
  • 3. Mus:
    Brzoskwinie przekładam z puszki do plastikowego dzbanka (może być to również miska ale z dzbanka lepiej się wylewa mus) i przy pomocy blendera miksuję na mus. Do oddzielnej miseczki wsypuję żelatynę, zalewam ją wrzącą wodą i dokładnie mieszam trzepaczką do jajek aż żelatyna się rozpuści i nie będzie grudek a następnie przelewam do musu i jeszcze raz miksuję.
  • 4. Czas poskładać wszystko :)
    Biszkopt kroję na trzy równe części. Spód nasączam delikatnie syropem z brzoskwiń wymieszanym z wodą, pokrywam go cieniutką warstwą kremu a następnie na obrzeżach tortu (przy pomocy rękawa cukierniczego) wykładam krem tak aby powstało koło puste w środku ponieważ do niego wyleję teraz część musu. Przykrywam kolejną warstwą biszkoptu i powtarzam czynności z kroku poprzedniego. Na koniec zostaje położyć ostatni biszkopt delikatnie go nasączyć, pokryć całe ciasto resztą kremu i wylać mus na wierzch i przy krawędziach żeby pościekało po troszku na boki. Dekoruję wierzch tortu kolorową posypką.

    Smacznego! :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Brzoskwinie Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować