Tort śmietankowo-czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ten tort zrobiłam dla mojej córki z okazji uzyskania tytułu magistra w Wyższej Szkole Policji w Szczytnie.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto biszkoptowe:
    8 jajek
    1,5 szklanki mąki tortowej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru

    Masa:
    1 litr śmietany 30%
    5 łyżek cukru pudru
    2 śmietanfix
    1 gorzka czekolada

    Dekoracja:
    brzoskwinie w syropie - 1 puszka
    orzechy włoskie 100g
    rodzynki 100g
    awokado 1 sztuka

Tort śmietankowo-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto biszkoptowe:
    jajka ucieramy z cukrem na pianę. Dodajemy lekko mieszając przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto pieczemy w 180 stopniach 30 min.
  • 2. Masa:
    ubijamy śmietanę dodając cukier puder i śmietanfix. Ubitą masę dzielimy na 2 części. Do jednej części dodajemy rozgrzaną (ale lekko wystudzoną) gorzką czekoladę.
  • 3. Ciasto kroimy w krążki. Każdy krążek nasączamy syropem z brzoskwiń. Na przemian przekładamy ciasto śmietaną (ciemną) z czekoladą i białą z bitej śmietany.
    Do dekoracji używamy orzechów, rodzynek, brzoskwiń.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy