Tort nie za słodki, lekki. Idealnie połączona bita śmietana z serkiem a do tego brzoskwinie tworzą przepyszną całość, a polewa czekoladowa daje wspaniały kontrast. Tort wart polecenia.
Składniki:
Biszkopt ( upiec dwa takie biszkopty):
- 4 jajka
- 9 łyżek cukru
- 9 łyżek oleju
- 9 łyżek mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki kurkumy ( warto dodać tą przyprawę, wtedy biszkopt będzie miał piękny, żółty kolor)
Masa:
- puszka brzoskwiń w syropie
- 500 g twarogu ( trzykrotnie zmielony, najlepiej gotowy)
- 400g śmietany 36%
- 2 łyżki cukru
- 3 śmietanfixy
- cukier waniliowy
Dodatkowo:
- polewa czekoladowa
Tort śmietankowo-serowy z brzoskwiniami i polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka utrzeć z cukrem do białości, następnie dodawać stopniowo resztę składników. Przełożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą tortownicy ( tylko dno!) o średnicy 28 cm. Wstawić do nagrzanego do temperatury 175 stopni piekarnika i piec przez około 25minut.
2.Twaróg utrzeć z cukrami, w osobnym naczyniu ubić na sztywno bitą śmietanę, wraz z śmietanfixami, następnie wymieszać z utartym twarogiem. Brzoskwinie osączyć z zalewy, pokroić w plastry. Biszkopt posmarować lekko masą, wyłożyć plasterki brzoskwiń, przykryć drugą warstwą masy serowej i drugim biszkoptem.
3.Masą smarujemy również boki i wierzch tortu, wykładamy plasterki brzoskwiń.Dekorujemy polewą czekoladową (koniecznie chłodną, ale jeszcze nie zastygającą). Z pozostałej połówki brzoskwini możemy nacinając owoc pod pewnym kątem zrobić różę, wystarczy trochę cierpliwości i chęci, efekt gwarantowany. Tort schładzamy.
Komentarze