Tort śmietankowo-truskawkowy

4.49 (166 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Delikatny, rozpływający się w ustach tort truskawkowy. Łatwy i szybki w przygotowaniu :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 4 jajka
    - 2 białka
    - 0,5 szklanki cukru pudru
    - 1 szklanka mąki pszennej
    - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa śmietanowa:
    - 0,5 l śmietany 36%
    - 500g serka mascarpone
    - 4 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    - 700g truskawek
    - 200 ml ponczu (z wody, soku z cytryny i cukru).
    - różowa posypka cukrowa
Wystaw ocenę:

4.49 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort śmietankowo-truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ucieramy żółtka z cukrem. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy je do ciasta i delikatnie łączymy. Całość wylewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Biszkopt pieczemy w temp. 170°C przez ok. 25 min. Gdy ciasto przestygnie należy je przekroić na trzy części. Każdą z nich nasączamy ponczem.
  • 2. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy. Odkładamy 1/4 masy do dekoracji. Do pozostałej części dodajemy rozgniecione blenderem truskawki i delikatnie mieszamy. W ten sposób otrzymamy różowy krem.
    Przekładamy biszkoptowe spody masą, a całość dekorujemy białym kremem, truskawkami oraz posypką cukrową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować