Tort śmietankowo- truskawkowy

0 (0 ocen)

  • 4 min

pyszny truskawkowo śmietankowy tort a w dodatku łatwy i szybki w przygotowaniu.

  • 4 min

Składniki:

  • Składniki:

    Biszkopt:
    4 jajka
    4 łyżki wody
    20 dag cukru
    10 dag mąki tortowej
    10 dag mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa śmietankowa:
    6 łyżek żelatyny
    2 szklanki jogurtu naturalnego
    4 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki miodu
    2/3 szklanki kwaśniej śmietany
    2 1/2 szklanki kremówki
    2 opakowania cukru waniliowego
    1/3 dżemu truskawkowego
    ok 500 g truskawek
    migdały
    czekolada





Tort śmietankowo- truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Białka ubić z wodą dodać cukier i ubijać dalej do tego dodawać po jednym żółtku po ubiciu dodać resztę składników i wymieszać. Piec w 180 stopniach ok 30 min.

    Masa śmietankowa
    żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody w garnku na małym ogniu, wystudzić.
    Sok z cytryny połączyć z miodem i kwaśną śmietaną, cukrem waniliowym.Do masy dodać szklankę ubitej śmietany( resztę zostawić do dekoracji) Wszystko razem wymieszać, masę połączyć z żelatyną.

    Biszkopt przekroić na pół, dolny biszkopt posmarować dżemem truskawkowy na to dodać masę śmietankową i truskawki przekrojone na pół przykryć górnym biszkoptem.
    Biszkopt posmarować kremówką udekorować migdałami pod smażonymi na patelni truskawkami i czekoladą.
    wstawić do lodówki na 4 godziny

Porady

Żelatynę przed dodaniem do masy najlepiej wymieszać z odrobiną kremówki w tedy nie powstaną gródki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy