Tort śmietankowo- truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
Białka ubić z wodą dodać cukier i ubijać dalej do tego dodawać po jednym żółtku po ubiciu dodać resztę składników i wymieszać. Piec w 180 stopniach ok 30 min.
Masa śmietankowa
żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody w garnku na małym ogniu, wystudzić.
Sok z cytryny połączyć z miodem i kwaśną śmietaną, cukrem waniliowym.Do masy dodać szklankę ubitej śmietany( resztę zostawić do dekoracji) Wszystko razem wymieszać, masę połączyć z żelatyną.
Biszkopt przekroić na pół, dolny biszkopt posmarować dżemem truskawkowy na to dodać masę śmietankową i truskawki przekrojone na pół przykryć górnym biszkoptem.
Biszkopt posmarować kremówką udekorować migdałami pod smażonymi na patelni truskawkami i czekoladą.
wstawić do lodówki na 4 godziny
Porady
Żelatynę przed dodaniem do masy najlepiej wymieszać z odrobiną kremówki w tedy nie powstaną gródki
Komentarze