Tort śmietanowo - orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.iałka z jajek ubić ze szczyptą soli na sztywno. Do ubitej piany stopniowo dodawać cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Dodać żółtka. Na końcu dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać łyżką. Ciasto wylać na wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą tortownicę o średnicy 26 cm.
Piec 40 minut w 180 stopniach na złoty kolor.
Do tego toru potrzebujemy dwa biszkopty więc czynność jeszcze raz powtarzamy.
Mleko zagotować. Wrzącym mlekiem zalać drobno zmielone orzechy. Zaparzyć i ostudzić od czasu do czasu mieszając.
Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Dodać masę orzechową i zmiksować na gładko.
Śmietanę ubić na sztywno. Dodać śmietan-fixy oraz cukier puder aby nie była za kwaśna.
Wystudzone biszkopty przekroić na pół. Każdy spód nasączyć rumem rozrobionym z przegotowaną wodą.
Na pierwszy spód wyłożyć ¾ masy orzechowej. Przykryć kolejną warstwą biszkopta, którą z kolei smarujemy dżemem lub konfiturą. Przykryć kolejną warstwą. Teraz wykładamy masę śmietanową, troszkę odkładamy do dekoracji. Na wierzch kładziemy ostatni blat biszkoptowy. Smarujemy resztą kremu orzechowego. Kremem tym smarujemy również boki tortu i ozdabiamy płatkami migdałowymi.
Porady
Tort można dowolni udekorować, ja użyłam świeżych owoców i płatków migdałowych
Komentarze