Tort śmietanowo-owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników przygotować biszkopt.
2.Masę biszkopta wyłożyć na tortownicę o średnicy 23 cm. Piec około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
3.Wystudzony biszkopt przekroić na 4 krążki.
4.Budynie ugotować w 3 szklankach mleka z 2 łyżami cukru. Żelatynę zalać mlekiem, a kiedy spęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać z gorącym budyniem. Wystudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i zmiksować z budyniem. Na nasączonym biszkopcie rozsmarować cienka warstwę masy i rozłożyć truskawki. Przykryć masa i kolejnym krążkiem biszkopta. Nasączyć.
5.Do połowy pozostałej masy dodać starta czekoladę. Wyłożyć na biszkopt. Przykryć kolejnym krążkiem. Nasączyć.
6.Do pozostałej masy dodać jagody i delikatnie wymieszać. Rozsmarować na biszkopcie. Przykryć ostatnim krążkiem. Nasączyć.
7.Śmietanę ubić i cukrem pudrem i śmietan-fixem. Rozsmarować na bokach i wierzchu tortu.
Komentarze