Dziś przedstawiam tort wykonany na chrzest mojej córci. Przyjęło się, że na taką okazję tort powinien być śmietanowy, ale przełamałam go kwaskowymi malinami, aby nie był mdły.
Składniki:
Składniki (tortownica 26 cm):
Biszkopt:
6 jajek (u mnie L)
1 szklanka
1 szklanka mąki tortowej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
500 g serka mascarpone
500 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 %
2 łyżki cukru pudru
Do nasączenia:
½ szklanki gorącej wody
2 łyżeczki cukru
sok z połowy cytryny
3 łyżki wódki
Dodatkowo:
400 g malin
1 mały słoiczek dżemu (ja dałam konfiture malinową)
wiórki z białej czekolady na boki
ozdoby z masy cukrowej lub owoce
Tort śmietanowo-malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obie mąki przesiać. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając partiami cukier. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, zmiksować i dodać do białek. Wymieszać razem, po czym dodać mąkę i delikatnie wymieszać łyżką.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Piec około 40 -50 minut w 180 stopniach (bez termoobiegu), do tzw. suchego patyczka. Biszkopt ostudzić i podzielić na trzy części.
Nasączenie: W gorącej wodzie rozpuścić cukier, a gdy ostygnie wlać sok z cytryny i alkohol. Wymieszać.
Krem: Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać śmietanę i ubić razem na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Masę podzielić na trzy części (jedną większą na górę i boki).
Na paterze ułożyć jeden blat biszkoptu, nasączyć go, posmarować dżemem i wyłożyć jedną warstwę kremu. Na kremie ułożyć połowę malin lekko je wciskając w krem. Przykryć drugim krążkiem biszkoptu, nasączyć, posmarować go kremem i ponownie ułożyć resztę malin. Ułożyć trzeci krążek biszkoptu, nasączyć. Wyłożyć trzecią największą część kremu, posmarować boki i górę tortu.
Boki tortu obsypać wiórkami czekolady, a górę ozdobić. Wstawić tort do lodówki na kilka godzin, aby dobrze się schłodził.
Komentarze