Tort śmietanowo-malinowy

0 (0 ocen)

Dziś przedstawiam tort wykonany na chrzest mojej córci. Przyjęło się, że na taką okazję tort powinien być śmietanowy, ale przełamałam go kwaskowymi malinami, aby nie był mdły.

Składniki:

  • Składniki (tortownica 26 cm):

    Biszkopt:
    6 jajek (u mnie L)
    1 szklanka
    1 szklanka mąki tortowej
    ½ szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka octu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    500 g serka mascarpone
    500 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 %
    2 łyżki cukru pudru

    Do nasączenia:
    ½ szklanki gorącej wody
    2 łyżeczki cukru
    sok z połowy cytryny
    3 łyżki wódki

    Dodatkowo:
    400 g malin
    1 mały słoiczek dżemu (ja dałam konfiture malinową)

    wiórki z białej czekolady na boki
    ozdoby z masy cukrowej lub owoce
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort śmietanowo-malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obie mąki przesiać. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając partiami cukier. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, zmiksować i dodać do białek. Wymieszać razem, po czym dodać mąkę i delikatnie wymieszać łyżką.
    Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Piec około 40 -50 minut w 180 stopniach (bez termoobiegu), do tzw. suchego patyczka. Biszkopt ostudzić i podzielić na trzy części.

    Nasączenie: W gorącej wodzie rozpuścić cukier, a gdy ostygnie wlać sok z cytryny i alkohol. Wymieszać.

    Krem: Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać śmietanę i ubić razem na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Masę podzielić na trzy części (jedną większą na górę i boki).

    Na paterze ułożyć jeden blat biszkoptu, nasączyć go, posmarować dżemem i wyłożyć jedną warstwę kremu. Na kremie ułożyć połowę malin lekko je wciskając w krem. Przykryć drugim krążkiem biszkoptu, nasączyć, posmarować go kremem i ponownie ułożyć resztę malin. Ułożyć trzeci krążek biszkoptu, nasączyć. Wyłożyć trzecią największą część kremu, posmarować boki i górę tortu.
    Boki tortu obsypać wiórkami czekolady, a górę ozdobić. Wstawić tort do lodówki na kilka godzin, aby dobrze się schłodził.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować