Tort śmietanowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Upiekłam go na chrzciny. Wszystkim smakował, a zwłaszcza małej Michasi.

Składniki:

  • Biszkopt: 7 jajek
    ● po 7 łyżek mąki i cukru
    ● 2 łyżki krupczatki
    ● łyżeczka proszku do piecz.
    ● 2 łyżki kakao
    ● łyżka octu.
    Oraz: 400 ml dżemu wiśniowego
    ● 1 l kremówki
    ● 5 śmietan-fiksów
    ● op. cukru waniliowego
    ● 1/2 szkl. cukru pudru
    ● 1/2 szkl. soku wiśniowego
    ● 75 ml wiśniówki
    ● gotowe ozdoby

Tort śmietanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno, wsypujemy cukier. Dodajemy
    żółtka, a następnie mąki, proszek i kakao, mieszamy.
    Wlewamy ocet. Pieczemy ok. 30 minut w natłuszczonej
    blasze w temp. 180 °C. Studzimy, przekrawamy
    na 3 placki. Nasączamy ponczem z soku wiśniowego
    i alkoholu.
  • 2. Kremówkę, śmietan-
    -fiksy i cukry ucieramy.
    Spód i środkowy placek
    smarujemy dżemem
    i po 1/4 kremu. Przykrywamy
    3. plackiem.
    Resztą kremu smarujemy
    wierzch, boki ciasta
    i wyciskamy wzory.
    Dekorujemy ozdobami
    i schładzamy.

Notka redakcyjna

PPK_05-2010

Komentarze

Podobne przepisy