TORT ŚMIETANOWY Z FRUŻELINĄ TRUSKAWKOWĄ (śmietanowo-truskawkowy)

4.48 (198 ocen)

  • 2 godz.

Mój tort na każdą okazję! Jest prosty w wykonaniu i ma uniwersalny smak - każdy lubi połączenie bitej śmietany i truskawek! Idealny na kinderbal i na imieniny cioci ;-)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt
    7 jaj
    ¾ szklanki cukru
    1 szklanka mąki pszennej tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    Pół szklanki oleju słonecznikowego

    Frużelina
    0k. 300-400 g truskawek
    3/4 szklanki cukru
    cukier wanilinowy
    galaretka truskawkowa
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Bita śmietana
    700ml-1l ml śmietany kremówki (36%)
    2 łyżki cukru pudru
    3 śmietanfixy
    2 łyżeczki żelatyny spożywczej rozrobionej w 3-4 łyżkach gorącej wody

    Ewentualnie do ozdoby: wiórki kokosowe, świeże truskawki, wiórki czekoladowe etc.

Wystaw ocenę:

4.48 (198 ocen)

Zobacz również:

Torty Tort śmietanowy Desery

Tort śmietanowy z frużeliną truskawkową (śmietanowo-truskawkowy) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TORT ŚMIETANOWY Z FRUŻELINĄ TRUSKAWKOWĄ 1. 1. Biszkopt: Oddzielić żółtka jaj. Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier, cukier wanilinowy i żółtka. Miksujemy, aż cukier się rozpuści (nie będziemy słyszeć charakterystycznego trzasku kryształków cukru).
    W osobnej miseczce przesiewamy przez drobne sitko: mąkę, kakao, proszek do pieczenia.
    Do jajecznej piany dosypujemy stopniowo produkty sypkie z miseczki. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką, dolewamy olej. Mieszamy delikatnie, ale dokładnie.
    Piec ok. 35 minut w 180 st. C BEZ TEROMOOBIEGU!
    2. Frużelina: Truskawki potraktowałam tłuczkiem do ziemniaków ;-) Wsypałam cukier i cukier wanilinowy i całość gotowałam ok 5-7 minut na wolnym ogniu (sok musi nieco odparować, ale nie całkowicie!). Mąkę ziemniaczana rozrobiłam w ok 6-8 łyżkach wody i zagęściłam truskawki. Zdjęłam garnek z ognia i dosypałam galaretkę. Ostudziłam.
    3. Czekamy, aż biszkopt i frużelina wystygną.
    4. Bita śmietana: Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem i śmietanfixami na sztywny krem. Na koniec dolewamy delikatnie ostudzoną rozrobioną w wodzie żelatynę. Jeśli krem stanie się zbyt rzadki, można włożyć go do lodówki na pół godzinki.
    5. Zimny biszkopt przekroiłam na 3 równe placki. Na pierwszy krążek poszły: gruba warstwa frużeliny i śmietany. Przykryłam kolejnym krążkiem i położyłam kolejną warstwę frużeliny i śmietany. Przykryłam ostatnim krążkiem. Cały tort pokryłam pozostałą warstwą śmietany . Brzegi tortu przyozdobiłam uprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi. Wierzch tortu udekorowałam frużeliną, świeżymi truskawkami i utartą na grubych oczkach czekoladą.

    Tort należy odłożyć na 2-3 godziny do lodówki, aby krem stężał, a biszkopt namiękł wspaniałymi smakami truskawek i bitej śmietany

Porady

Ja używam 700 ml śmietany. Jeśli chcemy grubsze warstwy kremu (niż te na zdjęciu), proponuję użyć całego litra. Biszkopt do tego tortu jest bardzo delikatny i puszysty. Zatem - trudny w krojeniu. Robię taki, ponieważ nie wymaga on nasączania (np. ponczem) i jest dzięki temu idealny dla dzieci. Jeśli chcecie sobie "ulżyć" dodajcie 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej do ciasta, będzie wówczas twardszy, łatwiej się pokroi, ale trzeba będzie go nasączyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować