Tort Smietanowy z owocami

4.5 (159 ocen)

  • 3 godz. 30 min

Tort jest przepyszny rozpływa die w ustach , nadaje się na różne okazje tj. urodziny komunia czy chrzest warto wypróbować ten przepis.

  • 3 godz. 30 min

Składniki:

  • na biszkopt :8 jajek , szklanka cukru, 8 czubatych łyżek mąki , półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
    na krem : 8 śmietanek 36% po 200 ml, cukier puder według uznania , szklanka jagód lub innych owoców ,8 x śmietan fix, ponadto owoce do dekoracji ja użyłam ananasów , brzoskwiń , kiwi ciemnych winogron orzeszki ziemne na posypkę duża paczka
    glazura do owoców : 1 szklanka wody , sok z pół cytryny cukier do smaku , 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    poncz : sok z ananasa , przegotowana woda cukier według uznania
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tort z owocami

Tort smietanowy z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. zaczynamy od upieczenia biszkoptu oddzielamy białka od żółtek , białka ubijamy na sztywna pianę dodajemy szklankę cukru porcjami, następnie dodajemy po jednym żółtku dalej ubijając dodawać porcjami i przesiana mąkę z proszkiem wlewamy do tortownicy ja użyłam średnicy 30 cm pieczemy około 40 min w tem 180 C lub do suchego patyczka. W czasie pieczenia biszkoptu przygotujmy pacz do nasączenia ja użyłam soku z ananasa rozrobionego z przegotowana woda i cukrem. posiekajmy orzeszki ja użyłam pojemnika z nożem od blendera . Następnie posiekane orzeszki wymieszajmy z 2-3 łyżkami wody i z 1 czubata łyżka cukru pudru ,wsadzamy na 1 godz do zamrażalnika . W tym czasie kroimy owoce i przygotowujemy glazurę do owoców wodę zagotowujemy z cukrem i sokiem z cytryny trochę zostawiając i rozrabiając z maka, gdy woda się zagotuje gotujemy kisiel.
  • 2. Ubijamy 6 śmietan z cukrem pudrem i fiksami
    Upieczony biszkopt kroimy na 3 części , 1 cześć nasączamy odkładamy część kremu dodając do niego jagody i garść posiekanych orzeszków wykładamy na biszkopt kładziemy następny blat nasączamy wykładamy krem zostawiając tyle by starczyło do pokrycia tortu na to ostatni blat nasączamy ponownie i smarujemy górę i boki kremem. Boki obsypujemy orzeszkami , ubijamy pozostałe śmietany gotowy krem przekładamy do szprycy i robimy rozetki teraz możemy zacząć układać owoce każdy kawałek moczymy w glazurze osuwając jej nadmiar i układamy kompozycję według własnego uznania smacznego jest przepyszny

Porady

zamiast jagód można użyć malin lub truskawek a zamiast orzeszków boki można obsypać wiórkami kokosowymi

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować