Tort SpongeBob

4.5 (191 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Uwielbiam dekorować torty w stylu angielskim - jest to moja pasja i mam nadzieję,że długo jeszcze będę to robić :) To mój pierwszy SpongeBob.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3 biszkopty każdy z 3 jajek
    przepis na 1 biszkopta:
    3 jajka
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    około pół szklanki cukru
    1 tabliczka gorzkiej czekolady lub specjalne czekoladowe płatki.
    Wymiar blachy : 25cm na 37cm

    Krem-budyń:
    - 1 litr mleka,
    - 2 budynie śmietankowe,
    - 2 cukry waniliowe,
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    - 1 łyżka mąki pszennej,
    - 0,5 szklanki cukru
    - 3 żółtka

    - 2,5 kostki masła lub margaryny.
    2 łyżki ciemnego kakao

    mały krem nutella

    owoce do przełożenia

    krem:
    100g masła 82%
    4 łyżki cukru pudru
    2-3 łyżki soku z cytryny
    masa cukrowa około 1kg:

    Ja używam kupnej już gotowej,ale podam przepis na masę którą kiedyś sama robiłam :
    800 g cukru pudru,
    100 g glukozy,
    4 łyżeczki żelatyny
    70 ml wody oraz sitko.
    kilka kropel olejku migdałowego
    barwniki spożywcze
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty

Tort spongebob - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt 1. Biszkopt: Żółtka oddziel od białek i ubij białka na sztywną pianę. Do ubitej piany dodaj cukier a następnie żółtka i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Czekoladę zetrzyj na tarce i podziel na 3 porcję-jedna porcję dodaj do masy jajecznej. Mąkę z proszkiem przesiej przez sitko ,dodaj do białek i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto wyłóż na blachę wyłożoną papierem i upiecz w 160-180 st.C około 25-30 min.
  • biszkopt 2. Tak przygotuj 3 biszkopty z czekoladą.
  • krem czekoladowy 3. Odlej 1 szklankę zimnego mleka ,a resztę zagotuj z cukrami. Wlej tą jedną szklankę mleka do miseczki i wymieszaj żółtka, mąki oraz budynie. Gdy mleko się zagotuje wlej mieszankę budyniową i mieszaj ,aby budyń się nie przypalił. Gotowy budyń przełóż do miski i przykryj woreczkiem foliowym tak aby dotykał budyń. W taki sposób unikniesz zbędnego kożucha. Studzimy.Masło lub margarynę zmiksuj i stopniowo dodaj ostudzony budyń. Dodaj 2 łyżki kakao.
  • krem czekoladowy 4. Do przygotowanego kremu dodaj jeszcze krem czekoladowy Nutella.
  • nadzienie 5. wykonanie : biszkopty przełóż kremem i owocami. Następnie zetnij lekko narożniki na dole tortu.
  • 6. Krem maślany: Miękkie masło ubij na puch dodaj cukier puder i miksuj przez 2-3 minuty. Na koniec dodaj sok z cytryny delikatnie miksując.
    kremem posmaruj wierzch i boki torcika aby położyć na niego masę cukrową. Tak posmarowany biszkopt wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki przed nałożeniem masy cukrowej.
  • masa cukrowa 7. Masa Cukrowa: Żelatynę zalej wodą i pozwól jej namoknąć.W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części.Do namokniętej żelatyny dodaj glukozę i dokładnie wymieszaj. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. W razie potrzeby, lekko podgrzej mieszaninę, ale nie gotuj. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj sukcesywnie drugą część cukru pudru i dodaj olejek.Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwniki. Wyrabiaj masę jak plastelinę, jak za mocno nam masa stwardnieje wsadź na kilka sekund do mikrofali i ugniataj ponownie. Pamiętaj,że nie trzeba dodać całego cukru pudru, czasem wystarczy 600g. Wszystko zależy od chłonności cukru.
  • Tort 8. Dekoracja. Zabarwiamy masę cukrowa na kolory, które potrzebujemy na tort. Rozwałkuj brązową masę cukrową tworząc długi prostokąt. Podczas wałkowania podsypuj cukrem pudrem,aby masa cukrowa się nie przyklejała do blatu. Przyklej go na dół ciasta. Następnie rozwałkuj pasek białej masy i dotnij równe boki 4-5cm tworząc pasek z białą koszulą na torcie.
    Wytnij również dwa trójkąciki tworząc kołnierzyk. Z czerwonej masy zrób krawacik.
    Rozwałkuj żółtą masę cukrową i połóż na tort odcinając nadmiar masy. Dołki w torcie można zrobić za pomocą drewnianej kulki.
  • Tort 9. Robimy oczy, nos,i uśmiech.
  • Tort 10. Gdy juz mamy tort ukończony dorabiamy pozostałe elementy nogi i ręce.
  • Tort 11. Oraz wycinamy z masy cukrowej napis na tort.

Porady

Nie nakładaj masy cukrowej na masę śmietanowa ponieważ rozpłynie się jak lody. Zawsze nakłądaj na krem budyniowy lub dżem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa Nutella

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować