Tort ''tęcza'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę wraz z kostkami czekoladowymi, roztopić nad parą. Ostudzić do letniego.Białka ubić z połową pudru. Czekolady przełożyć do innej miski i dodać żółtka, resztę pudru i cukier waniliowy. Zmiksować, przesiać tutaj mąkę z proszkiem i dalej zmiksować. Dodać pianę z białek i można na niskich obrotach, wkręcić. Ale nie długo i wylać to tortownicy 27 cm, wyłożonej tylko papierem na dole. Piec w 175* ok.25-30 min.(sprawdzić patyczkiem).Zdjąć papier, ciasto ostudzić i włożyć z powrotem do tortownicy
2.Krem serowy: Żelatynę rozpuścić z gorącą wodą, odstawić do letniego. Śmietankę ubić z pudrem, cukrem waniliowym i śnieżką. Porcjami dodawać jogurt, potem ser i zmiksować. Na koniec dolewać, żelatynę i krótko zmiksować.
3.Wyłożyć masę na ciasto i schłodzić.
4.Tortownicę zabezpieczyć wyżej.
5.Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do lekkiego tężenia.
Zmiksować serek, dolewając galaretkę.
6.Wylać na zastygnięty krem serowy i ponownie schłodzić.
7.Postąpić jak z poprzednią pianką.
8.Białą czekoladę,pokroić nożykiem, albo zetrzeć na tarce i posypać na górze tortu
Można ozdobić w/g własnej fantazji.
Komentarze