Białą masa cukrowa 1 kg
barwniki spożywcze czerwony i złoty
Ja używam kupnej już gotowej,ale podam przepis na masę którą kiedyś sama robiłam :
proporcje trzeba zwiększyć.
800 g cukru pudru,
kilka kropel aromatu migdałowego
100 g glukozy,
4 łyżeczki żelatyny
70 ml wody oraz sitko.
/barwniki spożywcze
Tort torebka chanel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krem do karpatki budyniowy przygotuj według opisu na opakowaniu. Po wystudzeniu zmiksuj budyń i dodawaj stopniowo margarynę oraz kakao.
2.Biszkopt : Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 50 minut.
wykonanie : Biszkopt z każdej strony ścinamy tak aby był równy i gładki. Biszkopt przecinam na 3 części ( można każdy blat nasączyć wodą smakową). Przekładamy blaty kremem i owocami. Wierzch i boki tortu posmaruj równo kremem maślanym.
Krem maślany: miękkie masło ubij przez 5 minut następnie dodaj stopniowo cukier puder i sok. Miksuj jeszcze około 3 minut.
Tak posmarowany biszkopt wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki przed nałożeniem masy cukrowej.
3.Masa Cukrowa: Żelatynę zalej wodą dodaj glukozę i pozwól jej namoknąć.W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić więc wstaw ją na chwilkę do mikrofali lub podgrzej w garnuszku na płycie, ale nie gotuj. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj sukcesywnie drugą część cukru pudru, dodaj kilka kropli olejku migdałowego.Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwniki. Wyrabiaj masę jak plastelinę, jak za mocno nam masa stwardnieje wsadź na kilka sekund do mikrofali.
4.Po schłodzeniu biszkoptów rozwałkuj masę cukrową i obłóż nią tort, ścinając nadmiar masy
5.Po obłożeniu tortu masą wykonaj za pomocą specjalnego radełka lub zwykłego noże kreski na torcie, które będą tworzyły pikowanie tortu.
6.Następnie rozwałkuj na blacie pozostałą masę cukrową z pikowaniem o szerokości takiej jak tort ponieważ będzie to nasza dekoracja tortu na wierzchu, która będzie tworzyła zamykanie torebki. Następnie przenieś masę na tort.
Z pozostałej masy zrób pasek i resztę dekoracji.
Porady
Nigdy nie obkładaj tortu masą cukrową na bita śmietanę ponieważ masa sie rozpuści. Zawsze nakładamy na krem z margaryny lub masła.
Komentarze