Tort truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt :
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na parze ( miskę z jajkami umieszczamy w garnku z gotującą się wodą , cały czas ubijając ) Ubijamy do czasu aż masa stanie się biała i puszysta (powinna podwoić swoją objętość) . Wyciągamy z kąpieli i delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki , łyżka po łyżce , z przesianymi mąkami i proszkiem do pieczenia .
Ciasto przelewamy do tortownicy (śr. 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (spód) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 25 minut . Studzimy w piekarniku.
2.Krem budyniowy :
Składniki na krem budyniowy mieszamy razem w rondelku , do czasy aż znikną grudki . Garnuszek wstawiamy na gaz i gotujemy tak jak budyń cały czas mieszając ( uwaga , masa lubi się przypalać ) . Odstawiamy do wystudzenia . Zimny krem mieszamy mikserem z masłem i śmietanką .
Masa śmietanowo-truskawkowa :
Żelatynę zalewamy zimną wodą by napęczniała . Następnie rozpuszczamy w gorącym mleku ( nie gotujemy) .
Truskawki ucieramy na gładką masę przy pomocy blendera , mieszamy z cukrem .
Śmietankę ubijamy na sztywno .
Do ubitej śmietanki dodajemy mus truskawkowy i delikatnie mieszamy , następnie dodajemy przestudzona żelatynę . Całość odstawiamy do lekkiego stężenia .
3.Upieczony i wystudzony biszkopt przecinamy ostrym nożem na 3 blaty .
Spód nasączamy wodą z sokiem z cytryny . Smarujemy kremem budyniowym i układamy pocięte w plasterki truskawki . Nakrywamy drugim blatem i lekko dociskamy . Kolejny blat również skrapiamy wodą z sokiem . Tężejącą masę śmietanowo-truskawkową wylewamy na drugi blat . Następnie kolejny blat biszkoptowy i całość pokrywamy resztą kremu budyniowego . Zostawiamy trochę kremu do dekoracji . Boki tortu dekorujemy podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi . Wierzch tortu dekorujemy truskawkami i kremem .
Komentarze