400 g mrożonych truskawek
3 jajka
240 g cukru
1 cukier waniliowy
100 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
żelatyna
750 g sera
1 cytryna
sok z 2 cytryn
750 g kremówki
1 łyżeczka cukru pudru
Tort truskawkowo-cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Truskawki rozmrażamy. Jajka ubijamy z 60 g cukru i cukrem waniliowym, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy i wykładamy do tortownicy o średni.26 cm Pieczemy ok. 25 minut w temp.200 st.
2.Chłodny biszkopt dzielimy na pół. Na pierwszą część zakładamy obręcz tortownicy.
3.Owoce miksujemy z 25 g cukru, 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i dodajemy do owoców. Odstawiamy na bok.
4.Ser, 150 g cukru i sok z cytryn mieszamy , następnie łączymy z 10 rozpuszczonymi łyżeczkami żelatyny, a na koniec z 500 g ubitej śmietany.
5.Na pierwszym biszkopcie wykładamy połowę masy serowej, a następnie tężejące owoce, robiąc przy tym zawijasy widelcem . Przykrywamy drugim biszkoptem i chłodzimy ok.5 godzin.
6.Delikatnie zdejmujemy obręcz tortownicy. Pozostałą kremówkę ubijamy i dekorujemy nią wierzch i boki tortu. Można również osypać boki prażonymi płatkami migdałowymi.
Komentarze