Tort truskawkowo-cytrynowy

0 (0 ocen)

Idealny na letnie dni.

Składniki:

  • 400 g mrożonych truskawek
    3 jajka
    240 g cukru
    1 cukier waniliowy
    100 g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    żelatyna
    750 g sera
    1 cytryna
    sok z 2 cytryn
    750 g kremówki
    1 łyżeczka cukru pudru

Tort truskawkowo-cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Truskawki rozmrażamy. Jajka ubijamy z 60 g cukru i cukrem waniliowym, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy i wykładamy do tortownicy o średni.26 cm Pieczemy ok. 25 minut w temp.200 st.

  • 2. Chłodny biszkopt dzielimy na pół. Na pierwszą część zakładamy obręcz tortownicy.
  • 3. Owoce miksujemy z 25 g cukru, 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i dodajemy do owoców. Odstawiamy na bok.
  • 4. Ser, 150 g cukru i sok z cytryn mieszamy , następnie łączymy z 10 rozpuszczonymi łyżeczkami żelatyny, a na koniec z 500 g ubitej śmietany.
  • 5. Na pierwszym biszkopcie wykładamy połowę masy serowej, a następnie tężejące owoce, robiąc przy tym zawijasy widelcem . Przykrywamy drugim biszkoptem i chłodzimy ok.5 godzin.
  • 6. Delikatnie zdejmujemy obręcz tortownicy. Pozostałą kremówkę ubijamy i dekorujemy nią wierzch i boki tortu. Można również osypać boki prażonymi płatkami migdałowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy