Torcik powstał spontanicznie, zrobiłam go w dniu swoich 22 urodzin, gościom bardzo smakował, aż im się uszy trzęsły;) w ciągu 2 dni nie został ani okruszek :)
Tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec jasny i kakaowy biszkopt. W miedzy czasie ugotować 2 budynie wg przepisu na opakowaniu, a następnie je ostudzić. Utrzeć dobrze masło, dodawać po łyżce wystudzonego budyniu i miksować do momentu uzyskania jednolitej masy. Pół masy przekładamy w drugą miskę i dodajemy 2 łyżki kakao. na końcu dodać olejek do mas i wymieszać. Upieczone biszkopty przekroić na pół i dobrze nasączyć wodą z alkoholem.
Przełożenie:
biszkopt ciemny-3/4 jasnej masy-biszkopt jasny- dżem- biszkopt ciemny- 3/4ciemnej masy- biszkopt jasne- rozpuszczona w kąpieli wodnej czekolada duża
Pozostałą masą ozdabiamy boki tortu szprycą, boki smarujemy ciemną masą. Na wierz torty układamy orzechy i sypiemy kolorową posypkę.
Komentarze