Tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*.Po upieczeniu, obkroić i obrócić na ręcznik. Zdjąć papier i ostudzić.
Przekroić na 3 krążki.
2.Dżem przełożyć do miseczki, wlać gorącej przegotowanej wody i wymieszać. Nasączyć połową,pierwszy krążek biszkoptowy w tortownicy, oraz drugi na jakiejś podstawce.
3.krem-Cukierki wraz ze śmietanką roztopić nad parą.Ostudzić i schłodzić przynajmniej pół godz. Można całą noc.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Śmietankę toffi, ubić z pudrem i śnieżką.Potem dodawać porcjami serek i jogurt ,miksując.Dolewać powoli żelatynę, cały czas też miksując, ale nie za długo.Krem podzielić na dwie części.Jedną wyłożyć na biszkopt w tortownicy.
4.Przykryć drugim nasączonym krążkiem biszkoptowym.
5.Wyłożyć resztę kremu.
6.Przykryć górą z biszkoptu.Schłodzić w lodówce, przynajmniej pół godz.
7.Zdjąć obręcz z tortownicy i ułożyć tort na tacce.
8.Czekolady roztopić nad parą,z paroma łyżkami śmietanki. Oblać i posmarować cały tort. Ale resztę przelać do rozka papierowego i zrobić na papierze do pieczenia ozdoby. Które schłodzić i delikatnie odpiąć od papieru.
9.Boki obsypać mielonymi orzeszkami.
10.Krem zmiksować z zimnym mlekiem i masłem. Przełożyć do woreczka cukierniczego z ozdobną końcówką. Wycisnąć rozetki wokół tortu.
11.W rozetki włożyć ozdoby czekoladowe i całość schłodzić.
Komentarze