TORT URODZINOWY

4.5 (181 ocen)

  • 4 godz.

Tort z kremem serowo-toffim.Tort w polewie czekoladowej z rozetkami i ozdobami czekoladowymi.

  • 4 godz.

Składniki:

  • biszkopt:
    -7 jajek
    -220 g. cukru
    -150 g. mąki tortowej
    -150 g. maki ziemniaczanej
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    nasączenie:
    -dżem morelowy-280 g.
    -1/2 szklanki wody

    krem serowy-toffi:
    -350 g. twarogu delikatnego, naturalnego
    -150 g. cukierków toffi z nadzieniem czekoladowym-Chocofini
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -80 g. cukru pudru
    -1 śnieżka
    -1 jogurt grecki-400 g.
    -5 łyżeczek żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    polewa czekoladowa:(na oblanie tortu i ozdoby)
    -150 g. gorzkiej czekolady
    -1 mleczna czekolada
    -5-6 łyżek śmietanki 30 %

    do obsypania boków tortu:
    -parę łyżek zmielonych orzeszków ziemnych w karmelu

    rozetki:
    -250 ml. mleka
    -krem do tortów Toffi, w proszku
    -50 g. masła
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*.Po upieczeniu, obkroić i obrócić na ręcznik. Zdjąć papier i ostudzić.
    Przekroić na 3 krążki.
  • nasączenie 2. Dżem przełożyć do miseczki, wlać gorącej przegotowanej wody i wymieszać. Nasączyć połową,pierwszy krążek biszkoptowy w tortownicy, oraz drugi na jakiejś podstawce.
  • warstwa 1/2 kremu 3. krem-Cukierki wraz ze śmietanką roztopić nad parą.Ostudzić i schłodzić przynajmniej pół godz. Można całą noc.
    Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Śmietankę toffi, ubić z pudrem i śnieżką.Potem dodawać porcjami serek i jogurt ,miksując.Dolewać powoli żelatynę, cały czas też miksując, ale nie za długo.Krem podzielić na dwie części.Jedną wyłożyć na biszkopt w tortownicy.
  • 2 blat biszkoptowy 4. Przykryć drugim nasączonym krążkiem biszkoptowym.
  • reszta kremu 5. Wyłożyć resztę kremu.
  • ostatni blat biszkoptowy 6. Przykryć górą z biszkoptu.Schłodzić w lodówce, przynajmniej pół godz.
  • po schłodzeniu 7. Zdjąć obręcz z tortownicy i ułożyć tort na tacce.
  • polewa czekoladowa 8. Czekolady roztopić nad parą,z paroma łyżkami śmietanki. Oblać i posmarować cały tort. Ale resztę przelać do rozka papierowego i zrobić na papierze do pieczenia ozdoby. Które schłodzić i delikatnie odpiąć od papieru.
  • obsypanie boków 9. Boki obsypać mielonymi orzeszkami.
  • rozetki 10. Krem zmiksować z zimnym mlekiem i masłem. Przełożyć do woreczka cukierniczego z ozdobną końcówką. Wycisnąć rozetki wokół tortu.
  • ozdoby czekoladowe 11. W rozetki włożyć ozdoby czekoladowe i całość schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować