Tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić z solą. Partiami dodawać cukier i ubijać aż białka będą sztywne i lśniące. Dodawać po jednym żółtku a na koniec mąkę z proszkiem. Wymieszać i wyłożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 35 minut w temp. 180 stopni. Z zimnego biszkopta ściąć górną warstwę. Upiec takie trzy biszkopty.
2.W jednym biszkopcie wyciąć osiem kółek.
3.Galaretki rozpuścić w 3/4 szklanki wody, każdą w osobnym naczyniu.
Brzoskwinie pokroić w kostkę.
4.Syrop z brzoskwiń uzupełnić wodą tak żeby było 1.5 szklanki płynu. Wcisnąć sok z jednej cytryny, dodać aromat i jeżeli trzeba to cukru do smaku. Odmierzyć 1/2 szklanki i nasączyć pierwszy biszkopt.
5.Krem tiramisu:
Zimną śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier, serek i masę krówkową. Zmiksować i na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Szybko wymieszać i wylać na pierwszy biszkopt.
6.Przykryć biszkoptem z otworami. W otwory włożyć po łyżeczce pokrojonych brzoskwiń i po łyżce każdej tężejącej galaretki. Połową pozostałego ponczu nasączyć biszkopt i wycięte kółka.
7.Kółkami przykryć galaretkę.
Krem z brzoskwiniami: Zimną śmietanę ubić, dodać serek, cukier i zmiksować. Wlać rozpuszczoną żelatynę, szybko wymieszać i dodać pokrojone brzoskwinie. Wymieszać, wyłożyć na biszkopt z kółkami i przykryć trzecim nasączonym biszkoptem.
8.Masa maślana: Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać sok i aromat. Posmarować górę i boki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i narysować kontury samolotu. Wypełnić odpowiednio zabarwionym kremem lub udekorować według uznania.
Komentarze