Tort urodzinowy

0 (0 ocen)

Tort zrobiłam na pierwsze urodziny wnuczka sąsiada.

Składniki:

  • Biszkopt x 3
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    3/4 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Krem tiramisu:
    600 ml śmietany 30%
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżki masy krówkowej o smaku tiramisu
    250 g serka mascarpone
    5 łyżeczek żelatyny
    1/2 szklanki gorącej wody

    Krem z brzoskwiniami:
    800 ml śmietany 30%
    250 g serka mascarpone
    4 łyżki cukru pudru
    3 łyżki żelatyny
    1/2 szklanki wody
    1 puszka brzoskwiń

    Poncz:
    syrop z brzoskwiń
    sok z cytryny
    cukier do smaku
    kilka kropli aromatu rumowego

    1/2 galaretki zielonej
    1/2 galaretki żółtej
    1/2 galaretki czerwonej

    Krem maślany:
    2,5 kostki masła
    2 szklanki cukru pudru
    sok z 1.5 cytryny
    kilka kropli aromatu rumowego

    25 g czekolady
    barwniki spożywcze
    cukrowe ozdoby

    Forma: 24/36
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopty 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić z solą. Partiami dodawać cukier i ubijać aż białka będą sztywne i lśniące. Dodawać po jednym żółtku a na koniec mąkę z proszkiem. Wymieszać i wyłożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 35 minut w temp. 180 stopni. Z zimnego biszkopta ściąć górną warstwę. Upiec takie trzy biszkopty.
  • Wycięte koła 2. W jednym biszkopcie wyciąć osiem kółek.
  • Galaretka 3. Galaretki rozpuścić w 3/4 szklanki wody, każdą w osobnym naczyniu.
    Brzoskwinie pokroić w kostkę.
  • Poncz 4. Syrop z brzoskwiń uzupełnić wodą tak żeby było 1.5 szklanki płynu. Wcisnąć sok z jednej cytryny, dodać aromat i jeżeli trzeba to cukru do smaku. Odmierzyć 1/2 szklanki i nasączyć pierwszy biszkopt.
  • Pierwszy krem 5. Krem tiramisu:
    Zimną śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier, serek i masę krówkową. Zmiksować i na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Szybko wymieszać i wylać na pierwszy biszkopt.
  • Biszkopt z otworami 6. Przykryć biszkoptem z otworami. W otwory włożyć po łyżeczce pokrojonych brzoskwiń i po łyżce każdej tężejącej galaretki. Połową pozostałego ponczu nasączyć biszkopt i wycięte kółka.
  • Kółka na galaretce 7. Kółkami przykryć galaretkę.
    Krem z brzoskwiniami: Zimną śmietanę ubić, dodać serek, cukier i zmiksować. Wlać rozpuszczoną żelatynę, szybko wymieszać i dodać pokrojone brzoskwinie. Wymieszać, wyłożyć na biszkopt z kółkami i przykryć trzecim nasączonym biszkoptem.
  • Krem maślany i rysunek 8. Masa maślana: Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać sok i aromat. Posmarować górę i boki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i narysować kontury samolotu. Wypełnić odpowiednio zabarwionym kremem lub udekorować według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować