Tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywna pianę i dodajemy pojedynczo pozostałe składniki. Ciasto wlewamy do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia o średnicy 28 cm i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Studzimy i ściągamy papier. Z drugim ciemnym biszkoptem postępujemy tak samo. Oba biszkopty kroimy na pół i nasączamy ponczem.
2. Śmietanę kremówkę mieszamy ze śmietaną roślinną następnie ubijamy początkowo przez 2 minuty na średnich obrotach a później na największych obrotach do uzyskania pożądanej konsystencji. Na jasny biszkopt wykładamy dżem wiśniowy i warstwę masy śmietanowej, przykrywamy ciemnym biszkoptem i z pozostałymi blatami biszkopta postępuje tak samo. 1/4 masy masy zostawiamy na boki i wierzch. Wierzch ciasta wygładzamy nożem lub packą zamoczonym w gorącej wodzie. Polewę czekoladową rozpuszczamy wkładamy do szprycy i piszemy napis. Część masy barwimy na różowo a część na żółto.Wokół tortu robimy dekoracyjne kleksy Dekorujemy kwiatami z opłatka, srebrnymi perełkami i wiórkami kokosowymi. Chłodzimy minimum 3 godziny w lodówce.
Komentarze