Tort urodzinowy dla córci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę.Ubijać około 10 minut. Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Dodawać delikatnie do masy cały czas mieszając. Wlać do formy na babkę i piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Poncz: W gorącej wodzie rozpuścić cukier. Ostudzić i następnie dodać sok z cytryny.
Masa: Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i na końcu śmietan fix-y.
Lukier plastyczny: Do 50 ml gorącej wody dodać żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Następnie dodać glukozę i też mieszać do rozpuszczenia. Wszystko powinno się rozpuścić i połączyć w jednolita konsystencję. Gdy woda z żelatyną i glukozą wystygnie, ale nie stężeje wysypać na blat cukier puder i wlać powoli żelatynę z glukozą. Wyrobić dokładnie. Gotową masę zabarwić. Blat wysmarować odrobiną oleju i wałkować lukier na grubość 0,5 cm.
Biszkopt przekroić na 3- 4 części. Pierwszy krążek posmarować dżemem. Przykryć kolejnym krążkiem nasączonym ponczem. Na to wyłożyć masę. I w ten sam sposób postępować z następnymi krążkami. Później cały tort obsmarować w koło masą. Obłożyć go lukrem plastycznym. W środek torta włożyć lalkę. Udekorować według uznania.
Komentarze