Tort urodzinowy dla wnuczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób wykonania biszkoptu - białka oddzielić od żółtek ,ubić na sztywno ze szczyptą soli .Cały czas ubijając dodawać żółtka na przemian z cukrem.Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą .Mąki przesiać do masy jajecznej i drewnianą łyżką wymieszać do połączenia sie składników. Ciasto przelać do formy w kształcie serca wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 180 stopni 30 min ( do suchego patyczka) Po upieczeniu biszkopt ostudzić i przekroić na trzy blaty (serduszka ) . Krem śmietankowo - serowy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem ,pod koniec ubijania stopniowo wsypujemy śmietan fixy ciągle ubijając aż masa będzie sztywna,najpierw na małych a później na najwyższych obrotach i delikatnie łączymy z serkiem mascarpone.
Składanie tort.
Spodni blat nasączam sokiem wiśniowym ,smaruje dżemem ,nakładam część kremu śmietankowo -serowego ,nakładam drugi blat i robię to samo co z pierwszym ,nakładam trzeci blat dociskam dokładnie równając cały tort. Cały tort smaruje kremem śmietankowym Dr. Oetkera zrobionym według przepisu jak na opakowaniu.Boki tortu obkładam płatkami migdałów. Górę tortu dekoruje śmietaną, różyczkami i listkami zrobionymi z masy cukrowej własnej roboty.Ozdabiam koralikami . Tort wkładam do lodówki na co najmniej 3 godziny a najlepiej na całą noc.
Komentarze