krem śmietankowy i rozetki:
-500 ml. śmietanki 30 %
-2 kremy śmietankowe do tortów, w proszku
nadzienie:
-1 puszka Frutiżelli, wiśni w żelu-320 g.
-1 puszka Frutiżelli, brzoskwiń w żelu-320 g.
-1 mały słoiczek frużeliny truskawkowej, domowej
-1/2 słoiczka dżemu,agrestowego z kiwi
Tort urodzinowy piankowy ''frutiżelka'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Dodawać po żółtku, zmiksować. Na koniec przesiewać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać, łopatką. Przelać do tortownicy 27 cm, wyłożonej papierem, tylko na dole. Piec ok.25 min. w 175 *.Po przestygnięciu, przekroić na dwa krążki.
2.Spodni krążek nasączyć, dżemem wymieszanym z gorącą wodą.
3.pianka brzoskwiniowa- Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić do lekkiego tężenia.Śmietankę ubić ze śmietan-fixem, potem serkiem. Na koniec dolewać tężejącą galaretkę i wylać na blat biszkoptowy w tortownicy.Schłodzić.
4.pianka jabłkowa- Postąpić tak samo jak z poprzednią i wylać do tortownicy.
5.Przykryć górnym blatem biszkoptowym i schłodzić.
6.Zdjąć obręcz z tortownicy.
7.Na śmietance ubić kremy do tortów.Posmarować cały tort .Resztę zostawić na rozetki.
8.Zaznaczyć pola na dekorację.
9.Nożem zrobić linie.
10.Resztę kremu przełożyć do woreczka cukierniczego z ozdobną końcówką.Zrobić ozdobne pasy, na zaznaczonych miejscach, oraz wokół krawędzi tortu.
11.W puste miejsca, nałożyć owoce w żelu. Oraz przykleić ozdoby czekoladowe.
12.Czekoladę roztopić nad parą. Za pomocy rożka papierowego narysować czekoladą ,ozdoby na papierze w/g wzoru. Schłodzić, delikatnie odkleić i przykleić do tortu.
Komentarze