Tort urodzinowy piankowy z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Dodawać po żółtku, zmiksować. Na koniec przesiewać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać, łopatką. Przelać do tortownicy 27 cm, wyłożonej papierem, tylko na dole. Piec ok.25 min. w 175 *.Po przestygnięciu, przekroić na trzy krążki.
2.Spodni krążek i środkowy,posmarować dżemem, po 1/2 puszki.
3.Tortownicę zabezpieczyć wyżej.
4.pianka różowa- Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić do lekkiego tężenia.Zmiksować serek z tężejącymi galaretkami i wylać na blat biszkoptowy w tortownicy.
5.Przykryć środkowym blatem.
6.pianka zielona- Postąpić tak samo jak z poprzednią i wylać do tortownicy.
7.Przykryć górnym blatem biszkoptowym i schłodzić.
8.Zdjąć obręcz z tortownicy. Ułożyć na paterze z zabezpieczonym spodem.
9.Na śmietance ubić krem i śmietan-fix.Posmarować cały tort .Resztę zostawić na rozetki.
10.Zaznaczyć pola na dekorację.
11.Resztę kremu przełożyć do woreczka cukierniczego z ozdobną końcówką.Zrobić ozdobne pasy, na zaznaczonych miejscach, oraz wokół krawędzi tortu.
12.W puste miejsca, ułożyć pokrojone owoce.
13.ozdoby czekoladowe - Czekoladę roztopić nad parą. Za pomocy rożka papierowego narysować czekoladą ,ozdoby na papierze w/g wzoru i schłodzić.
14.Delikatnie odkleić i przykleić do tortu.
15.Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić do lekkiego tężenia i polać owoce.
Komentarze