Tort urodzinowy z kremem mascarpone i masą marcepanową

4.5 (173 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Kakaowy biszkopt nasączony rumem, przełożony pysznym kremem na bazie bitej śmietany i serka mascarpone. Słodycz kremu przełamana jest kwaskową konfiturą z czarnej porzeczki. Tort obłożyłam masą marcepanową. To pierwszy w moim życiu tort który przygotowałam samodzielnie z okazji urodzin Męża.

Składniki:

  • Biszkopt:
    -6 jaj
    -3 łyżki kakao
    -3 łyżki oleju
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -1/2 szklanki mąki tortowej
    -1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    -1/2 szklanki cukru

    Nasączenie:
    -1 kieliszek rumu
    -3 łyżki przegotowanej, zimnej wody

    Przełożenie:
    -200 g konfitury z czarnej porzeczki
    -300 g śmietany 30%
    -600 g serka mascarpone
    -4-5 łyżek cukru pudru
    -1 laska wanilii

    Krem maślany:
    -200 g miękkiego masła
    -2 łyżki mleka
    -1 łyżeczka cukru pudru

    Dekoracja:
    -ok. 800 g masy marcepanowej
    -serduszka cukrowe
    -perełki cukrowe
    -wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Tort urodzinowy z kremem mascarpone i masą marcepanową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Dzień wcześniej przygotowujemy biszkopt. Obie mąki dokładnie mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao.
  • 2 2. Żółtka dokładnie oddzielamy od białek.
  • 3 3. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier.
  • 4 4. Do białek stopniowo, ciągle miksując dodajemy roztrzepane widelcem żółtka. Następnie tak samo postępujemy z olejem. Na koniec, stopniowo, ciągle miksując dodajemy mąkę z kakao. Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypaną bułką tartą tortownicy. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach (tortownica 30 cm). Odkładamy na całą noc do wystudzenia.
  • 5 5. Następnego dnia przygotowujemy krem. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Stopniowo, ciągle miksując dodajemy mascarpone. Na koniec wrzucamy ziarenka z jednej laski wanilii i dokładnie mieszamy.
  • 6 6. Biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Blaty biszkoptu delikatnie nasączamy rumem wymieszanym z wodą.
  • 7 7. Na dolnym blacie rozsmarowujemy konfiturę (zostawiając wolne brzegi).
  • 8 8. Następnie stopniowo i równomiernie smarujemy krem (również zostawiamy wolne brzegi). Przykrywamy górnym blatem biszkoptu, dociskamy. Wkładamy na 30 minut do lodówki.
  • 9 9. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę. Dodajemy mleko i cukier puder, dokładnie miksujemy. Masę maślaną za pomocą szpatułki obficie rozsmarowujemy na torcie, tak by go pokrył.
  • 10 10. Masę marcepanową zagniatamy rękoma w kulę. Rozwałkowujemy na blacie lub stolnicy wysypanej lekko mąką ziemniaczaną, tak, aby średnica masy była sporo większa od tortu. Ostrożnie, za pomocą wałka przenosimy na tort. Wyrównujemy i dociskamy szpatułką zaczynając od góry, następnie boki. Nadmiar masy ścinamy ostrym nożem dookoła. Masę która odstaje na dole nożykiem wciskamy pod tort.
  • 11 11. Tort dekorujemy według uznania. Smacznego!

Porady

Składniki na biszkopt muszą mieć temperaturę pokojową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować