Tort urodzinowy z kuleczkami czekoladowymi.

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny i lekki,taki w sam raz.Upiekłam go na własne urodziny.Zapraszam:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt czekoladowy:
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    3 łyżki kakao
    3 łyżki mąki tortowej
    szczypta soli
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Biszkopt makowy:
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    3 łyżki suchego mielonego maku
    3 łyżki mąki tortowej
    szczypta soli
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Biszkopt jasny:
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    3 łyżki mąki tortowej
    szczypta soli
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa śmietankowa:
    2 szklanki śmietany kremówki 30 %
    10 dag mlecznej czekolady
    cukier puder do smaku
    1 łyżka żelatyny spożywczej

    Kulki czekoladowe:
    12,5 dag masła lub margaryny
    10 dag herbatników
    2-3 łyżki cukru pudru
    2-3 łyżki kakao
    5 dag mlecznej czekolady

    Dodatkowo:
    5 dag mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort urodzinowy z kuleczkami czekoladowymi. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę,następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru,dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy.Na koniec wsypujemy mąkę,proszek do pieczenia i kakao,delikatnie mieszamy.
    Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczony biszkopt studzimy.
  • 2. W taki sam sposób jak biszkopt czekoladowy pieczemy biszkopt makowy i jasny.
  • 3. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody,następnie studzimy.
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i również studzimy.
    Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno,dodajemy płynną czekoladę i żelatynę,całość dokładnie ubijamy.
  • 4. Biszkopty przekładamy masą śmietankową,smarujemy również boki i wierzch tortu.
  • 5. Kulki:
    Herbatniki bardzo drobno kruszymy.
    Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę,dodajemy kakao i herbatniki,dokładnie ucieramy.
    Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach.Z masy formujemy kulki i obtaczamy je w tartej czekoladzie.Kulki układamy na torcie,lekko wciskając je w masę śmietankową.
  • 6. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nią boki i wierzch tortu.Tort odstawiamy do lodówki do stężenia,najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować