Tort zrobiłam na urodziny córki, generalnie jest prosty w wykonaniu, uroku dodała mu dekoracja z marcepanu. Jednakże zrobienie takiej marcepanowej dekoracji to już niezłe wyzwanie dla nie-cukiernika :-)
Składniki:
Biszkopt:
8 jaj, osobno żółtka i białka
1/2 szklanki cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
10 łyżek mąki jasnej orkiszowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem (dzień wcześniej):
100 g mlecznej czekolady
400 ml słodkiej śmietany
5 łyżek dżemu np. truskawkowego
Dekoracja:
290 g owalnego płaskiego płata marcepanu - <a href="https://www.sweetart.de/Versand/Rohstoffe/Rollmarzipan-Odense-290-g.html" target="_blank">Odense Marcipan</a>
100 g czerwonego marcepanu
różowe i białe koraliki cukrowe
Tort urodzinowy z marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubijać, dodawać pojedynczo żółtka, ubijać ok. 10 minut.
2.Do miski przesiać obydwie mąki, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Do masy jajecznej wsypywać delikatnie mąki i mieszać szpatułką, starając się, by piana nie opadła zbytnio.
3.Piekarnik nagrzać do 180 st. C, formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
4.Do formy delikatnie wylać ciasto, gdyby na dole miski zostały jakieś resztki, które się przykleiły nie skrobiemy tego już, bo to spowoduje że biszkopt może opaść.
5.Ciasto pieczemy przez 10 minut w 180 st. C, potem zmniejszamy do 150 st. C i dopiekamy jeszcze 30 minut. Po upieczeniu uchylamy drzwi piekarnika i czekamy, aż się delikatnie przestudzi, biszkopt wyciągamy po 20 minutach. Nie trzeba nim rzucać, wychodzi bardzo puszysty. Po całkowitym ostudzeniu, biszkopt przekrajamy na dwa blaty.
6.Na krem (najlepiej dzień wcześniej albo przynajmniej kilka godzin wcześniej): czekoladę łamiemy i wrzucamy do miski, śmietanę gotujemy, wyłączamy jak zawrze i zalewamy czekoladę, pozwalamy się czekoladzie rozpuścić, mieszamy po ok. 10 minutach. Miskę przykrywamy i wstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia ubijamy śmietanę na sztywno.
7.Jeden, spodni blat biszkoptu smarujemy najpierw dżemem a potem kremem, przykrywamy drugim blatem. Wierzchu nie kremujemy. Płat marcepanu rozwijamy i delikatnie nakładamy na biszkopt, jeśli ktoś ma wprawę może ten marcepan tak ponaciągać by nie miał bo bokach zakładek. Mnie się to nie udało, po za tym te zakładki mają swój urok. Nadmiar marcepanu odkrajamy nożykiem.
8.Czerwony marcepan ocieplamy, odrywamy po kawałku, umieszczamy w środku folii spożywczej, wywałkowujemy na płasko i wycinamy w miarę długie wstęgi. Ja to zrobiłam w częściach, bo tak było łatwiej do wywałkowania. Serca, wycinamy albo foremką albo nożykiem, z wywałkowanych resztek. Dekoracja może być dowolna, mnie udało się jeszcze zrobić różę (z instrukcji na opakowaniu). Dodatkowo, czerwoną wstęgę umieszczoną wokół tortu, dekorujemy perłowymi kuleczkami z cukru.
Komentarze