Tort urodzinowy z nutella

4.5 (161 ocen)

  • 2 godz.

Zbliżały się urodziny mojego chłopaka, nie wiedziałam co mu kupić tym razem, więc wpadłam na pomysł,żeby poszperać w zeszycie mamy i znalazłam tam przepis na tort,którego my oboje z bratem uwielbiamy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt pierwszy; 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, szklanka mąki, łyżeczka proszku do pieczenia,
    biszkopt drugi wykonać tak samo.
    krem jasny ; 3 szklanki słodkiej śmietany 30 %, 3 zagęstniki śmietanfix , 4 łyżki cukru pudru,1 cukier wanilinowy
    krem ciemny; szklanka śmietany 30 % , 2 zagęstniki śmietanfix, 4 łyżki nutelli, 2 łyżki cukru pudru
    dodatkowo poncz do nasączenia biszkoptu około 1/2 litra zimnej wody z sokiem z cytryny,
    drzem z czarnej porzeczki.
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort urodzinowy z nutella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywno dodać cukier jeszcze przez chwile ubijać, dodać żółtka i nadal ubijać ,przesiać mąkę z proszkiem delikatnie połączyć z masa jajeczną. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor .Drugie ciasto wykonać tak samo. Z ciepłych placków zdjąć skórkę wierzchnią włożyć na blaszkę do piekarnika ,wysuszyć a potem pokruszyć posłuży nam to do ozdobienia boków ciasta.Wystudzone ciasto przekroić na 2 części razem otrzymamy 4 placki.
    dżem z czarnej porzeczki.
  • 2. krem jasny;Śmietanę ubijamy, kiedy zgęstnieje dodajemy suche produkty, zmieszać razem i dodać do lekko ubitej śmietany i ubijać do uzyskania pożądanej konsystencji
  • 3. krem ciemny wykonać tam samo dodając do niego nutelle.
  • 4. składanie ciasta; Na talerzu od tortu ułożyć pierwszy pacek ,nasączyć go ponczem, aby był wilgotny, cienko przesmarować jasnym kremem na to położyć dżem z czarnej porzeczki, drugi placek również posmarować cienko jasnym kremem. Położyć na dżem i nasączyć ponczem i posmarować kremem ciemnym. Krem ciemny posmarować cały lub zostawić trochę do dekoracji. Położyć kolejny biszkopt posmarować białym kremem i położyć ostatni placek nasączamy ponczem wierzch i boki.
  • 5. posmarować wierzch i boki jasnym kremem, boki wysypać przygotowanymi wcześniej okruchami i ozdobić według uznania.

Porady

Ja kupiłam cukrowe biedronki , perełki i wykonałam ozdobne rozetki. Nie należy smarować boków tortownicy ,ponieważ biszkopt się odkształca i zapada.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować