tort w biedronki (na roczek)

4.5 (142 ocen)

  • 2 godz.

Taki tort zrobiłam na roczek mojej córeczki. Ponieważ na przyjęciu było dużo dzieci, postawiłam na lekki krem serowy i galaretkę z truskawkami. Zniknął do ostatniego okruszka

  • 2 godz.

Składniki:

  • (średnica tortownicy: 21 cm)
    na biszkopt:

    4 jajka
    3/4 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    krem:
    1 litr mleka
    1/2 l śmietany 12%
    4 jajka
    1 szklanka cukru pudru
    1 kostka masła
    1 galaretka truskawkowa
    500 g truskawek
    do dekoracji:
    masa cukrowa
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort w biedronki (na roczek) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników pieczemy biszkopt ostudzony przekrawamy na dwa krążki.
  • 2. Śmietanę roztrzepać z jajkami. Mleko zagotować, zmniejszyć płomień. Powoli wlać masę śmietanową na mleko, nie mieszając pozostawić na ogniu, aż oddzieli się ser, a serwatka będzie przeźroczysta. Zdjąć z ognia, przelać na sitko. Serwatkę wyrzucić, ser pozostawić do całkowitego ostygnięcia i odcieknięcia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Stopniowo dodawać zimny ser, zmiksować do połączenia się składników. Połowę kremu rozsmarować na krążku ciasta.
  • 3. Truskawki pokroić i ułożyć na kremie. Zalać tężejącą galaretką rozpuszczoną w szklance wody. Kiedy stężeje rozsmarować resztę kremu i przykryć biszkoptem. Ozdobić masą cukrową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować