Taki tort zrobiłam na roczek mojej córeczki. Ponieważ na przyjęciu było dużo dzieci, postawiłam na lekki krem serowy i galaretkę z truskawkami. Zniknął do ostatniego okruszka
2 godz.
Składniki:
(średnica tortownicy: 21 cm)
na biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
krem:
1 litr mleka
1/2 l śmietany 12%
4 jajka
1 szklanka cukru pudru
1 kostka masła
1 galaretka truskawkowa
500 g truskawek
do dekoracji:
masa cukrowa
Tort w biedronki (na roczek) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników pieczemy biszkopt ostudzony przekrawamy na dwa krążki.
2.Śmietanę roztrzepać z jajkami. Mleko zagotować, zmniejszyć płomień. Powoli wlać masę śmietanową na mleko, nie mieszając pozostawić na ogniu, aż oddzieli się ser, a serwatka będzie przeźroczysta. Zdjąć z ognia, przelać na sitko. Serwatkę wyrzucić, ser pozostawić do całkowitego ostygnięcia i odcieknięcia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Stopniowo dodawać zimny ser, zmiksować do połączenia się składników. Połowę kremu rozsmarować na krążku ciasta.
3.Truskawki pokroić i ułożyć na kremie. Zalać tężejącą galaretką rozpuszczoną w szklance wody. Kiedy stężeje rozsmarować resztę kremu i przykryć biszkoptem. Ozdobić masą cukrową.
Komentarze