1.Biszkopt :;Żółtka oddzielić od białek , białka ubić na sztywno z cukrem. Do żółtek dodać ocet i rozmieszać ,dodać do białek i delikatnie wymieszać. Przesiać mąkę przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia i dodać do jajek wymieszać delikatnie.Nasmarować miskę masłem i posypać bułką tartą o średnicy 22 cm i wysokości 12 cm, wlać biszkopt piec w temperaturze 180 C przez 60 min ale sprawdzić patyczkiem czy upieczony. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na 4 części, odwrócić biszkopt do góry by węszą część była u góry.
MASA ::Jajka ubić z cukrem na parze na puszystą masę. W mleku roztopić czekoladę.Utrzeć masło na puch i dodawać stopniowo wystudzoną masę jajeczną następnie powoli wlewać chłodną czekoladę i jeszcze chwilę miksować.
Poncz:: wodę zagotować z cukrem dodać sok z cytryny lub kwasek cytrynowy. Nasączyć tortowe krążki i posmarować powidłami śliwkowymi.
Przełożenie::odłożyć do miseczki masy 2 łyżki czubate i wsypać barwnik pomarańczowy do drugiej miski odłożyć 4 łyżki masy i dodać kakao a resztą masy przełożyć biszkopty formując wulkan. Kolorowe masy przełożyć do woreczka foliowego i udekorować tort, posypać posypką.
Porady
Biszkopt długo się piecze bo wychodzi dosyć wysoki.
Komentarze