tort walentynkowy

0 (0 ocen)

  • 3 min

Do dekoracji zainspirowało mnie święto zakochanych

  • 3 min

Składniki:

  • Biszkopt
    4 jajka
    3/4 szkl cukru
    1/2 szkl mąki ziemniaczanej
    1/2 szkl mąki pszennej
    2 łyżki wody
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem
    1 l gęstej śmietany
    1 łyżka c.pudru
    wiśnie bez pestek z syropu
    2 łyżeczki żelatyny
    tabliczka gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort walentynkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować biszkopt:
    Białka ubić na sztywno z cukrem. Następnie dodawać po 1 żółtku cały czas ubijając, na końcu dodać wodę. Mąkę oraz proszek delikatnie wymieszać. Upiec w 180 st ok 30 minut. Pozostawić na chwilę w piekarniku. Po wyjęciu wyłożyć na deseczkę wyłożoną papierem do góry dnem. Wystudzić
  • 2. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części. Można nasączyć dowolnym ponczem
  • 3. Przygotować krem:
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z c.pudrem. Żelatynę rozpuścić w 30 ml wody, ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kompieli wodnej. Do ubitej śmietany dodać żelatynę oraz czekoladę, cały czas ubijając.
  • 4. Przełożyć biszkopty kremem czekoladowym oraz osączonymi wiśniami. Dobrze schłodzić w lodówce
  • 5. Udekorować wg uznania. Ja użyłam masy cukrowej do dekoracji tortów. Serca wycięłam foremkami do ciastek.
    Przepis na masę cukrową do obkładania tortów umieściłam przy torcie na dzień Mamy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować