Tort walentynkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować biszkopt:
Białka ubić na sztywno z cukrem. Następnie dodawać po 1 żółtku cały czas ubijając, na końcu dodać wodę. Mąkę oraz proszek delikatnie wymieszać. Upiec w 180 st ok 30 minut. Pozostawić na chwilę w piekarniku. Po wyjęciu wyłożyć na deseczkę wyłożoną papierem do góry dnem. Wystudzić
2.Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części. Można nasączyć dowolnym ponczem
3.Przygotować krem:
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z c.pudrem. Żelatynę rozpuścić w 30 ml wody, ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kompieli wodnej. Do ubitej śmietany dodać żelatynę oraz czekoladę, cały czas ubijając.
4.Przełożyć biszkopty kremem czekoladowym oraz osączonymi wiśniami. Dobrze schłodzić w lodówce
5.Udekorować wg uznania. Ja użyłam masy cukrowej do dekoracji tortów. Serca wycięłam foremkami do ciastek.
Przepis na masę cukrową do obkładania tortów umieściłam przy torcie na dzień Mamy
Komentarze