tort walentynkowy z pigwą

0 (0 ocen)

fajny tort o pięknym aromacie

Składniki:

  • biszkopt
    - 5 jajek
    - 150 g mąki tortowej
    - 150 g cukru
    - 1\3 łyżeczki proszku do pieczenia
    - szczypta soli
    krem
    - 0,5 l śmietany kremówki 36 %
    - 2 galaretki brzoskwiniowe
    - 1 słoik 1 l kompotu z pigwy
    - 1 łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort walentynkowy z pigwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto z motylkiem 1. biszkopt
    - białka oddzielić od żółtek dodać szczyptę soli ubić pianę z białek dodać stopniowo cukier gdy cukier się rozpuści dodawać po 1 żółtku cały czas ubijać mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać do ciasta wymieszać delikatnie łyżką piec w formie 26 cm średnicy 180 stopni ok 25 minut
  • tort walentynkowy z pigwą 2. - z kompotu odsączyć owoce pigwy odlać 14 szklanki soku do nasączenia biszkoptu do reszty soku dolać wodę aby powstało 700 ml zagotować i rozpuścić galaretki dać wystudzić
  • 3. - biszkopt wystudzony podzielić na trzy blaty
  • 4. krem
    - do zimnej śmietany kremówki dać łyżeczkę cukru ubić bitą śmietanę dodać partiami lekko tężejącą galaretkę ubijać do połączenia się na koniec wymieszać łyżką tak jak biszkopt aby krem był pulchny
  • 5. - pierwszy blat nasączyć sokiem z pigwy ułożyć owoce dać jedną porcję kremu drugi blat ciasta nasączyć sokiem dać owoce i krem i trzeci blat ciasta nasączyć sokiem i resztę kremu ozdobić wiórkami czekolady
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować