Tort walentynkowy z pigwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt
- białka oddzielić od żółtek dodać szczyptę soli ubić pianę z białek dodać stopniowo cukier gdy cukier się rozpuści dodawać po 1 żółtku cały czas ubijać mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać do ciasta wymieszać delikatnie łyżką piec w formie 26 cm średnicy 180 stopni ok 25 minut
2.- z kompotu odsączyć owoce pigwy odlać 14 szklanki soku do nasączenia biszkoptu do reszty soku dolać wodę aby powstało 700 ml zagotować i rozpuścić galaretki dać wystudzić
3.- biszkopt wystudzony podzielić na trzy blaty
4.krem
- do zimnej śmietany kremówki dać łyżeczkę cukru ubić bitą śmietanę dodać partiami lekko tężejącą galaretkę ubijać do połączenia się na koniec wymieszać łyżką tak jak biszkopt aby krem był pulchny
5.- pierwszy blat nasączyć sokiem z pigwy ułożyć owoce dać jedną porcję kremu drugi blat ciasta nasączyć sokiem dać owoce i krem i trzeci blat ciasta nasączyć sokiem i resztę kremu ozdobić wiórkami czekolady
Komentarze