Tort waniliowo-truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód: herbatniki drobno rozkruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wylepić dno tortownicy (śr. 18cm). Odstawić do lodówki.
Masa waniliowa: żelatynę namoczyć w 1/3 szkl zimnej wody. Po kilkunastu minutach rozpuścić na bardzo małym ogniu lub w kąpieli wodnej, przestudzić. Śmietankę ubić, cały czas miksując dodać mascarpone i likier. Łyżkę masy wymieszać z przestudzoną żelatyną a następnie, miksując masę, wlewać powoli do ubitej śmietanki. Masę waniliową wylać na spód z herbatników, schłodzić.
Masa truskawkowa: żelatynę wymieszać z 1/3 szkl zimnej wody. Po kilkunastu minutach rozpuścić na bardzo małym ogniu lub w kąpieli wodnej, przestudzić. Wmieszać dokładnie z likierem. Można od razu wstawić do lodówki aby masa zaczęła szybciej tężeć. Należy tylko kontrolować ją aby całkiem nie zastygła. Gdy masa truskawkowa będzie gęstniała, wylać ją na warstwę waniliową. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
Dekoracja: Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Przełożyć do rękawa z końcówką w kształcie gwiazdki i udekorować tort. Truskawki i miętę umyć, osuszyć i przyozdobić torcik.
Komentarze