Tort waniliowo-czekoladowy z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopty:Żółtka oddzielamy od białek, ubijamy na sztywno.Następnie po łyżce dodajemy cukier i ubijamy. Dalej dodajemy żółtka i zmiksujemy. Do masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia (w przypadku biszkoptu ciemnego mąkę z proszkiem i kakao)i delikatnie mieszamy. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25-30 minut w 170 st. Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części. W sumie będziemy mieć 4 krążki.
2.Krem: W misce ucieramy masło na puch. Nad kąpielą wodną rozpuszczamy czekoladę. Jajka wbijamy do miski, takiej by pasowała do garnka. Dodajemy cukier i chwilkę ubijamy. Miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą i ubijamy, aż masa zwiększy swoją objętość i zgęstnieje. Wtedy ściągamy miskę i dalej ubijamy aż masa jajeczna ostygnie.
Natępnie dodajemy po łyżce masy do masła i miksujemy. Gdy krem będzie gotowy dzielimy go na dwie części(z uwzględnieniem dekoracji, na krem czekoladowy mniej masy). Do mniejszej dodajemy wystudzoną rozpuszczoną czekoladę, a do drugiej dodajemy olejek waniliowy.
3.Na jasny krążek przekładamy część masy waniliowej, na to dajmy ciemny krążek przekładamy krem czekoladowy, odsączone wiśnie, przykrywamy to ciemnym biszkoptem, następnie krem waniliowy i krążek jasny. Z zewnątrz tort smarujemy kremem jasnym i dekorujemy.
Komentarze