Tort węgierski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:z podanych składników zagnieść ciasto, upiec 3 placki (ciasto jest dosyć trudne do rozwałkowania, najlepiej robić to już na pergaminie) w dużej blaszce (u mnie 36x24 cm) w temperaturze 190 stopni przez ok. 15-20 minut.
2.Krem: do mleka wsypać cukier, zagotować, pod koniec gotowania wsypać kaszę, energicznie wymieszać. Chwilę pogotować - kasza powinna być dosyć gęsta więc w razie potrzeby należy jej wsypać nieco więcej. Wystudzić.
Miękkie masło utrzeć na puszysty krem. Dodawać po łyżce kaszę cały czas miksując. Pod koniec dodać sok z cytryny do smaku - krem powinien być dosyć kwaskowaty.
3.Polewa: żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody. W rondelku rozpuścić wodę z cukrem, dodać masło, podgrzewać aż się rozpuści, wsypać kakao i chwilę pogotować ciągle mieszając, dodać żelatynę. Wymieszać do rozpuszczenia żelatyny.
4.Placki miodowe przekładać kremem, polać letnią polewą. Udekorować. Ciasto najlepsze jest na drugi - trzeci dzień wtedy placki miękną.
Komentarze