Tort węgierski na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Opis wykonania
1. 2 galaretki przygotować wcześniej , ostudzić na twardo.
2. Przygotować I ciasto z kakao.
3. Kostkę masła utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę dodawać po jednym żółtku (4 jajka wcześniej sparzyć)ciągle ucierając
4. Do masy dodać kakao 2 duże łyżki
5. Szklankę mleka ugotować ,lekko ostudzić dodać 4 duże łyżki żelatyny i cukier waniliowy, wymieszać, dodać do masy, ciągle ucierając
6. Ubite białka dodać do masy.
7. Przygotowaną wcześniej galaretkę pokroić w kostkę, dodać do masy , lekko mieszając.
8. Masę wylać do tortownicy.
9. Wstawić do lodówki do stężenia.
10. Przygotować II białe ciasto bez kakao.
11. Kostkę masła utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę dodawać po jednym żółtku (4 jajka wcześniej sparzyć)ciągle ucierając
12. Szklankę mleka ugotować ,lekko ostudzić dodać 4 duże łyżki żelatyny i cukier waniliowy, wymieszać, dodać do masy, ciągle ucierając
13. Ubite białka dodać do masy.
14. Przygotowaną wcześniej galaretkę pokroić w kostkę, dodać do masy , lekko mieszając.
15. Masę wylać na pierwsze ciasto do tortownicy.
16. Wstawić do lodówki do stężenia.
17. Na wierzch dać bakalie według uznania.
18. Ciasto można dekorować cząstkami mandarynek
19. Zalać tężejącą galaretką.lub polewą czekoladową
Komentarze