Proponuję Wam bardzo smaczny i sympatyczny, trochę z przymrużeniem oka, kokosowy tort z cytrynową nutą ;)Mimo długiego opisu, wcale nie jest trudno go wykonać, wystarczy trochę cierpliwości :)
Składniki:
Ciasto na największą część ciała zajączka (CIASTO I) :
-4 jajka +3 białka z masy
-3/4 szklanki mąki pszennej
-1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
-3/4 szklanki cukru
-cukier waniliowy
-łyżeczka proszku do pieczenia
-skórka otarta z dwóch cytryn
-sok wyciśnięty z jednej cytryny
Ciasto na pozostałe elementy (CIASTO II) :
-3 jajka
-pół szklanki cukru
-3/4 szklanki mąki pszennej
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 300g miękkiego masła
-9 łyżek cukru
-cukier waniliowy
-3 żółtka
-4,5 łyżki mąki pszennej
-4,5 łyżki mąki ziemniaczanej
-750ml mleka
-100g batoników o smaku kokosowym (Princessa, Góralki)
Masa cukrowa:
- 50g cukru pudru
-łyżka czerwonej galaretki
-łyżka mąki ziemniaczanej
-łyżka wody
Dodatkowo:
- zielona galaretka
-wiórki kokosowe
-opakowanie delicji
-szklanka herbaty+ sok z jednej cytryny
-4 łyżki marmolady wieloowocowej
Tort wielkanocny zajączek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Ciasto I:
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i odstawiamy.
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i cukier waniliowy, ubijamy.
Następnie dodajemy żółtka i obie mąki, mieszamy delikatnie łyżką, aż ciasto będzie jednolite.
Na koniec dodajemy skórkę i sok z cytryny,
Formę w kształcie półkuli smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
Nie martwcie się- ja tez nie miałam formy w kształcie półkuli, ale za foremkę posłużyła mi blaszana miska ;)
Biszkopt piekłam w temperaturze 180 stopni przez godzinę- wiem, jak na biszkopt to strasznie długo, ale mój po pół godziny był na dole surowy, zapewne przez to, że moja forma była wysoka i z góry ciasto się upiekło z dołu nie. Dlatego polecam po pół godziny pieczenia sprawdzić po prostu patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Jeśli z wierzchu za mocno się przyrumienia to na czas dopiekania można je przykryć folią lub papierem do pieczenia.
2. Ciasto II
Z ciastem II postępujemy analogicznie jak z ciastem I, jednak można je już upiec w normalnej foremce.
Pieczemy w 180 stopniach 30 minut.
Z wystudzonego ciasta wycinamy nóżki zajączka. Resztę ciasta kruszymy- z tego powstanie ogonek.
3. Masa:
Z 750 ml mleka odlewamy szklankę, resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostawionego mleka dodajemy żółtka, i obie mąki, mieszamy tak, żeby nie było grudek. Gdy mleko w garnku będzie się gotowało, wlewamy mieszaninę, dokładnie mieszamy aż nie będzie w nim grudek. Odstawiamy do schłodzenia.
Masło ucieramy na puch. Ja robię to za pomocą miksera. Następnie dodajemy po łyżce budyniu i ciągle miksujemy, aż powstanie jednolita masa.
Masę dzielimy na pół. Do jednej połówki dodajemy pokrojone w kosteczkę wafelki. Mieszamy.
Drugą odstawiamy bez niczego. Będzie nam ona potrzebna na posmarowanie zajączka z zewnątrz.
4. Masa cukrowa:
Cukier puder przesiewamy wraz z mąką. Odkładamy 1 czubatą łyżkę.
Galaretkę zalewamy łyżką wrzącej wody. Mieszamy, aż będzie miała jak najmniej widocznych grudek żelatyny. Można do robić w kąpieli wodnej, będzie się łatwiej rozpuszczać.
Galaretkę wlewamy do mąki i cukru, mieszamy i próbujemy zagnieść ciasto.
Jeśli jest za rzadkie można dodać odłożoną wcześniej łyżkę mąki z cukrem, jeśli nie chce się zagniatać można dodać odrobinę wody.
Z powstałej masy cukrowej zagniatamy elementy na stopy zająca.
Zieloną galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia.
5.Przełożenie ciasta:
Ciasto I dzielimy na 3 części.
Dolną część (największą) układamy na tacy, smarujemy ją marmoladą a następnie masą z wafelkami.
Na masie układamy delicje i przykrywamy je cienką warstwa masy wafelkowej.
Przykrywamy drugim blatem, dociskamy. Blat drugi nasączamy herbatą i smarujemy masą wafelkową.
Przykrywamy ostatnim blatem ciasta, który również nasączamy.
Do pokruszonego wcześniej ciasta (tego na ogon) dodajemy trochę masy, tak aby ciasto zagniotło i skleiło nam się w ładną kulkę.
Za pomocą masy przytwierdzamy stópki i ogonek.
Cały tort z zewnątrz smarujemy białą masą, następnie na stópki przyklejamy dodatki z masy cukrowej.
Wszystko posypujemy wiórkami kokosowymi.
Zieloną galaretkę kroimy drobno i obkładamy dół zajączka dookoła.
Komentarze